„Tyto dvě haly byly vytipovány na základě podnětu občanů a Komise školství, kultury a sportu. Lidé mohou hlasovat na webových stránkách města nebo také v informačním centru v budově divadla,“ uvedla mluvčí radnice Olga Hajduková.

Anketu radnice na webu zveřejnila zkraje týdne a již se do ní zapojila zhruba stovka hlasujících. Zatím s předstihem vede nově postavená tělocvična u základní školy, jejíž vybudování přijde na šestnáct milionů korun.

Jak se ale již dříve vyjádřil ředitel školy Hynek Pálka, pokud by nová hala nenesla jméno po Věře Čáslavské, v úvahu by připadalo pojmenování po dalším olympionikovi Aleši Valentovi, který na Sluneční škole absolvoval sportovní třídy.

Blízký vztah k regionu

Věra Čáslavská měla k Šumperku i Jesenicku blízký vztah. V hale na Tyršově stadionu několikrát trénovala v roce 1968 před odletem na olympiádu do Mexika. Před ruskou okupací se pak známá sportovkyně ukrývala za pomoci zdejších přátel v Jeseníkách. Na horské chatě Vřesová studánka pokračovala v přípravě, kondici si tehdy zlepšovala taháním metráků koksu, jako kladina jí sloužily kmeny ležící v lese.

„Pojmenování po Věře Čáslavské si určitě nějaký šumperský objekt zaslouží, bude to důstojné připomenutí její památky,“ komentoval Zdeněk Zerzáň ze Šumperku, kterého s gymnastkou pojilo dlouholeté osobní přátelství.

Mnohanásobná olympijská vítězka zemřela po vážné nemoci loni, pochovaná je v Bělé pod Pradědem. 

Potrubní pošta v olomoucké fakultní nemocnici
V šumperské nemocnici bude potrubní pošta. Dopraví krev i recepty
Rekonstrukce střechy zimního stadionu v Šumperku
Zimní stadion už přišel o celou střechu