Jsou to dobrovolníci, kteří v rámci projektu SummerJob letos pomáhají lidem na Jesenicku, především v obcích Vápenná, Skorošice, Žulová a Černá Voda.

„Jsou moc šikovní, práce jim jde od ruky, jen během chvilky mi teď uklidili haldu chrastí. Mám bolavá záda, sám bych to už nezvládl. Už leda tak obstarám slepice a zatopím si,“ říká Josef Pilný.

Do Vápenné se sjelo celkem sto padesát mladých lidí z celé republiky.

Přespávají na karimatkách ve třídách základní školy, sprchy mají k dispozici na fotbalovém hřišti a u tělocvičny.

Jesenickou nemocnici nově z pozice předsedkyně představenstva vede lékařka Jana Chrastinová.
Jesenická nemocnice má novou ředitelku

Terapie prací i "blbnutí" s kamarády

Někteří dobrovolníci si vzali týdenní dovolenou v zaměstnání, jiní ještě studují a relaxují tak po zkouškách.

„Pro mě je to terapie prací, je fajn se dostat mezi místní lidi i zablbnout si s kamarády,“ míní jednadvacetiletá studentka Amálka, která přijela z Prahy.

Projekt SummerJob běží již osmým rokem, z toho druhým na Jesenicku. Dobrovolníci pomáhají nejčastěji u starších či nemocných lidí v domácnostech, někdy se ale jedná i o práce pro obec či farnost.

„Většinou jde o sekání trávy, natírání plotů, často je to také příprava dřeva na zimu, ale také vyklízení půd či sklepů. Každé ráno se rozděluje práce pro jednotlivé skupinky, ty pak auty vyrážejí za lidmi. Dělá se tak do pěti hodin odpoledne,“ vysvětlil koordinátor projektu Pavel Seidl.

Dobrovolní pomocníci se ve skupinkách denně mění, aby se lépe poznali navzájem a také během týdne vystřídali různé práce. Nestane se tak, že by někdo celý týden jen řezal dříví.

Ilustrační foto
Přehrada nad Hanušovicemi? Studie ji doporučila

Zorganizují  tancovačku či fotbal

Vápenná a okolí díky dobrovolnickému projektu ožila, nejedná se totiž jen o práci, ale i o zábavu, kterou účastníci chystají i pro místní obyvatele. Kromě tancovačky to je koncert, fotbalový turnaj i přednáška.

„Na jedno místo jezdíme tři roky po sobě, takže předpokládáme, že další ročník SummerJob budě opět ve Vápenné. První rok zpravidla chvíli trvá, než si získáme důvěru místních lidí, ale v tom nám hodně pomáhají starostové. Bez jejich spolupráce by projekt nebyl možný,“ dodal Pavel Seidl.

Dobrovolnickou aktivitu připravili mladí lidé z Hnutí fokoláre a jejich přátelé. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr. 

Trasa D35 z Olomouckého do Pardubického kraje
Stavba dálnice z Mohelnice na Hradec Králové je v nedohlednu