Galerii zaplní obrazy a kresby Kamila Lhotáka

Šumperk – Od čtvrtku 23. června zaplní prostory Hollarovy galerie šumperského muzea obrazy malíře Kamila Lhotáka.

Kamil Lhoták – Grafika, malba, kresba. „Balon, letadlo, kolo a automobil – to jsou zřejmě nejznámější náměty v tvorbě Kamila Lhotáka, předního představitele české výtvarné scény dvacátého století. Žil v letech 1912 až 1990," uvedla mluvčí šumperského muzea Marcela Musilová.

Do podvědomí široké veřejnosti se zapsal jako oblíbený malíř, grafik a ilustrátor díky svému působivému ztvárnění světa 20. století. Motivů moderní technické doby je však v umělcově tvorbě celá řada.

Tvorbu Kamila Lhotáka přiblíží grafiky, malby i knihy ilustrované umělcem. Ty budou vypůjčeny ze sbírky soukromého sběratele. Kolekci doplní díla z Muzea umění Olomouc, Východočeské galerie v Pardubicích, Galerie moderního umění v Hradci Králové a Moravské galerie v Brně.

Výstavu zahájí vernisáž 23. června v 17 hodin a potrvá do 28. srpna. (zak)

Inscenaci Norway.today dávají naposledy

Šumperk – Poslední možnost zhlédnout inscenaci, ve které excelují šumperští herci Vít Pištěcký a Lucie Šmejkalová, budou mít fandové dobrého divadla v Šumperku ve čtvrtek 23. června. Derniéra klubového představení Norway.today se koná od 19 hodin na malé scéně hrádek Divadla Šumperk. Vstupné je 70 korun. (zak)

Loštice budou patřit hudbě a tvarůžkům

Loštice – Tradiční třídenní slavnosti hudby a tvarůžků obsadí od pátku 24. do neděle 26. června sportovní areál v Lošticích. Páteční program začíná v šest hodin večer, na country festivalu se představí pětice kapel Kamarádi, Šediváci, Dubáci, Kentaur a Heřmánek 1983.

V sobotu mohou lidé zamířit v 10 hodin na sváteční bohoslužbu a další dění už bude opět na hřišti. Od 11 hodin zde odstartuje již 21. ročník dechových hudeb. Zahraje Mohelanka, Záhořané, Trnkovjanka, Loštická veselka, Maguranka a Vlčnovjanka. Představí se i domácí mažoretky. Dechové nástroje od 19 hodin vystřídají rockové kapely Neopets, Infrared, Arrhythmia a Kapriola

„Neděle bude patřit od 9 hodin dětem a pohádkám. V pravé poledne bude program patřit voňavé pochoutce, která se rodí právě v Lošticích a to tvarůžkům. Tvarůžkové království bude vyhlášeno ve 14 hodin," uvádějí pořadatelé.

Slavnost doprovodí bohatý program. Hlavními hvězdou bude zpěvák Vlasta Horvát a kapela Kroky Michala Davida.

Po celou dobu trvání slavností bude připraveno bohaté nejen tvarůžkové občerstvení. Zájemci si také budou moci prohlédnout putovní výstavu Má vlast cestami proměn. (zak)

Sluneční škola láká na Temenickou pouť

Šumperk – Sluneční škola v šumperské čtvrti Temenice ožije v pátek 24. června poutí. Vedení školy připravuje prohlídku školy pro budoucí prvňáčky a jejich rodiče, pro děti soutěže a atrakce, pro rodiče představení dovedností místních školáků.

Program začíná ve tři hodiny odpoledne a plánován je půlnoci. „Děti budou moci otestovat své dovednosti na nejrůznějších skákacích atrakcích, připraveny budou zdravé špízy z ovoce a zeleniny, zájemci se budou moci vydat od 16 do 18 hodin na pohádkovou cestu kolem světa, bude se prezentovat chovatelský kroužek i mladé gymnastky," vyjmenoval ředitel školy Hynek Pálka.

Upozornil, že sraz rodičů a budoucích prvňáčků je v půl páté před hlavním vchodem do školy. Všichni se budou moci seznámit se svými učitelkami a prohlédnout si třídy. V 17 hodin vypuknou soutěže pro všechny kluky i muže.

V šest hodin večer začíná k tanci a poslechu zahrají kapely Holátka a Trocha klidu, v deset hodin je na programu ohňová show. Občerstvení včetně cukrové vaty, zmrzliny, točených alko i nealko nápojů a grilovaných dobrot je zajištěno. Vstupné je dobrovolné. Více informací na: www.slunecniskola.cz. (zak)

V knihovně vystaví snímky dva fotografové

Javorník – Výstavní prostory městské knihovny Rudolfa Zubera v Javorníku zaplní fotografie dvojice autorů Kamila Filgase a Jiřího Koise. Vernisáž výstavy s názvem Passion proběhne ve čtvrtek 23. června od 18 hodin. V programu vystoupí kapela Já a Franta Jamband. Snímky si návštěvníci knihovny budou moci prohlédnout do 31. srpna. (zak)

Hotsy Totsy Five pokřtí nové album

Šumperk – H-club Šumperku bude v pátek 24. června svědkem křestu nového alba skupiny Hotsy Totsy Five. Koncert začíná v půl osmé věčer. Kapela Hotsy Totsy Five, dříve Teens Jazzband Velké Losiny, se zabývá autentickou interpretací jazzu 20. a 30. let. Za dobu svého působení dosáhla mnoha úspěchů po celé republice i Evropě. Pravidelně se účastní bezpočtu jazzových festivalů a mezi významné úspěchy patří několikanásobné účinkování na jazzovém festivalu v anglickém Birminghamu. Skupina hraje ve složení Iva Blažková (Chomiszaková) – zpěv, piano, vedoucí, Michael Chomiszak – trubka, kornet, Antonín Kubíček – klarinet, Jan Blažek – trombon a Jindřich Lavička – banjo, kytara. (zak

Mohelnická ZUŠka slaví narozeniny

Mohelnice – Koncert věnovaný třem událostem, začátku Mohelnického kulturního léta, Evropskému dni hudby a 65. výročí vzniku Základní umělecké školy v Mohelnici, se koná v pátek 24. června od 15 hodin na mohelnickém náměstí Svobody.

V programu vystoupí žáci a děti z MŠ Hálkova, MŠ Na Zámečku, ZŠ Vodní, ZŠ Mlýnská, DDM Magnet a ZUŠ Mohelnice. Jako host vystoupí absolvent ZUŠ Mohelnice Zdeněk Hamřík, vítěz festivalu Porta 2009.

O den později, v sobotu 25. června se na stejném místě uskuteční od 8 do 12 hodin letní trhy, na kterých budou nabízet své výrobky pěstitelé, chovatelé a výrobci z našeho kraje. V doprovodném programu se představí mohelnické mažoretky ZUŠ, mažoretky DDM Magnet a Blues sešlost. Občerstvení na oba dny je zajištěno. (zak)

Koncert pomůže potřebným

Jeseník – Koncert, který pomůže potřebným, konkrétně jesenickému Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, se koná v sobotu 25. června od 16 hodin v areálu firmy Lichtwitz. Na akci Music For The Needs vystoupí kapely: Gentlemen´s Club, Iluze svobodné vůle, Lights Off, Kill The Dandies!, Nirvana Revital, Lazer Viking. Základní vstupné je 100 korun, zájemci mohou dát i více. (zak)

Vystavovat budou učitelé a absolventi

Jeseník – Výstava, na které představí své umění pedagogové a absolventi Základní umělecké školy Jeseník, se otevře sobotu 25. června v 17 hodin v jesenické Katovně. Z pedagogů svá díla vystaví J. Krhánková, I. Svobodová, J. Hanulík a M. Svobodová, babsolventy bude reprezentovat A. Krhánek, Z. Vyrovcová a P. Sovanovská. (zak)

Exkurze se vydá do krajiny kamene

Jeseník – Vlastivědné muzeum Jesenicka nabízí další z cyklu odborně komentovaných exkurzí. „Tentokrát se v sobotu 25. června vyrážíme do krajiny, kterou modeloval ledovec a dodnes ukrývá geologické bohatství v podobě skalního města Borový Vrch. Uvidíme i příklady dávného užití kamene na zřícenině hradu Kaltenštejn nedaleko Černé Vody," uvedla bioložka jesenického muzea Hana Hošková, která exkurzi povede.

Trasa povede krajinou, která tvoří kouzelný domov kombinací lesů, luk, žuly i vody řadě organismů. Odjezd je v 7.30 hodin ze stanoviště č. 1 z autobusového nádraží v Jeseníku do Žulové. Návrat v odpoledních hodinách. Minimální počet účastníků pro uskutečnění exkurze je čtyři, vstupné je 30 korun. (zak)

Trio hraje vše od Bacha až po Vlacha

Zábřeh – Nedělní odpoledne 26. června bude v zábřežském kulturním domě patřit dobré hudbě a tanci. Velký sál od tří do šesti hodin rození trio Rose Band Zbyněk Palička, Jaroslav Duben a Ondra Podhradský. Spolu hrají již od dětství a na jejich písničkách je to opravdu znát. Kapela hraje hudbu blízkou všem generacím. V repertoáru má, jak sami říkají její členové, vše od Bacha až po Vlacha, včetně lidovek a moderny. Milovníci pěkné písničky skupinu znají z TV Šlágr. Občerstvení je zajištěno, vstupné je 150 korun. (zak)

Pouť lidí dobré vůle na Štolnavu

Žulová – Na pouť lidí dobré vůle ke kostelu Jana a Pavla na Štolnavě nedaleko Žárové se mohou vydat lidí v sobotu 25. června. Program zahájí v 15 hodin mše, pokračovat bude koncertem choly, setkáním s bývalými obyvateli a jejich potomky, v pět hodin bude závěrečné požehnání. Děti si budou moci po celou dobu zajezdit na koni. Na pouť se hromadně vychází ve 13 hodin od fary ve Velkých Losinách nebo v 13.30 od kostela z Rejchartic. (zak)

Beseda o Vřesové studánce

Bludov – Vřesovka – historie a obnova, tak se jmenuje přednáška Pavla Holubáře, která se koná v neděli 26. června v 17 hodin v kapli svatého Kříže v Bludově. (zak)

Herci naservírují nestárnoucí evergreeny

Šumperk – Foyer Divadla Šumperk rozeznějí v úterý 28. června od 19 hodin nestárnoucí melodie. Zpívá Olga Kaštická, Petr Král, Karolína Hýsková a Tomáš Wurst, za klavírního doprovodu. Občerstvení bude připraveno v Zrcadlovém sále. Vstupenka přijde na 80 korun. (zak)