Wellness hotel a Ski hotel mají vyrůst vedle dnešní restaurace areálu Kouty směrem k nádraží. V těchto místech se dnes nachází parkoviště. Investorem záměru je Michal Kestl, jednatel firmy K3 sport, která vybudovala a provozuje areál Kouty. Záměr nyní prochází posouzením vlivu na životní prostředí.

Proč chce investor hotely v Koutech vybudovat? „Přestože se již v současnosti v okolí areálu nachází řada ubytovacích zařízení, není vzhledem k velké kapacitě lyžařských svahů a lanovek naplněna poptávka po kvalitním ubytování," stojí v oznámení pro posouzení vlivu záměru na životní prostředí.

Ve Ski hotelu se má nacházet pětapadesát malometrážních bytových jednotek pro rekreanty. Některé z nich mohou posléze sloužit i k trvalému bydlení. Ve Wellness hotelu se má kromě 44 pokojů s devadesáti lůžky nacházet také wellness centrum včetně bazénu a kongresové centrum se sálem.

V oznámení stojí, že by stavba hotelů měla začít v roce 2016. Trvat by měla dva roky.

Loučná.

V pokročilejší fázi je budování dalších ubytovacích kapacit v Loučné. Přímo v jejím centru stavbaři přebudovávají na tříhvězdičkový hotel se saunou a vířivkou objekt bývalé školní družiny.

Jen o dvě stě metrů dál se na hotel mění loučenský zámek. Dominanta obce má již novou střechu či fasádu. Kromě ubytovacích kapacit by se zde měla nacházet též restaurace, wellness centrum nebo galerie rodu Kleinů, který zámek v minulosti vlastnil.

Starosta Loučné Jaroslav Sembdner se domnívá, že v obci je přetlak ubytovacích kapacit nižšího standardu. Naopak zde podle jeho názoru chybí hotel vyšší kategorie, který by hostům nabídl wellness a doplňkové služby. Podobný, jako nedávno vznikl v Dolní Moravě.

„Když dnes někdo přijede lyžovat do areálu, kde stojí permanentka tolik, kolik stojí, je to poměrně bohatý člověk. Tito lidé jsou tu ochotni nechat peníze, pokud zde budou mít po lyžování zázemí," domnívá se Jaroslav Sembdner.

Podle ředitelky Sdružení cestovního ruchu Andreji Závěšické má Loučná v turismu vysoký potenciál. Je tak logické, že láká investory, kteří zde budují nové ubytovací kapacity. Hrozbu pro majitele hotelů a penzionů ale může představovat například nevydařená zimní sezona, jako byla loňská a částečně je i ta letošní.

„Otázkou je, zda i přes velkou nabídku turistických cílů, lyžařského či volnočasového vyžití najdou ubytovací kapacity svou klientelu. A to zejména z hlediska faktorů, které bohužel nikdo neovlivní, jako jsou sněhové podmínky," řekla Andrea Závěšická.

Podle ředitelky Závěšické kvalitní hotel obecně zvyšuje atraktivitu lokality pro turisty. Provozovatel však musí věnovat pozornost výběru kvalitního personálu nebo propojení nabídky s provozovateli dalších služeb, například lyžařských areálů.

Velkou příležitost v tomto směru nabídne otevření termálního parku ve Velkých Losinách. To může zvýšit poptávku po ubytování v okolních obcích.

„V tomto případě by měla Loučná ideální polohu. Je nástupním místem pro pěší túry, je odtud blízko do lázní, na dosah je i sportovní a lyžařské vyžití," poznamenala Andrea Závěšická.

Loučnou každoročně navštíví desetitisíce turistů. Jen do elektrárny Dlouhé Stráně jich loni zavítalo 83 tisíc. V obci se nacházejí dva velké a řada menších lyžařských areálů.

Na území Loučné se včetně místních částí a Červenohorského sedla nachází sedmdesát ubytovacích zařízení s celkovou kapacitou přes 2200 lůžek. To je o pět set více než má obec stálých obyvatel.

Třetina z počtu lůžek připadá na Hotel Dlouhé Stráně. Ten je se sedmi sty lůžky mezi zdejšími ubytovacími zařízeními gigantem. Ze zbývajících přesahují kapacitu sta lůžek dvě zařízení, naopak ve dvacítce se může ubytovat maximálně deset lidí.