Zato se v sobotu ráno rozjede šestimístná lanovka v loni otevřeném skiareálu v Koutech. Milovníci bílých svahů si tam mohou zalyžovat na všech čtyřech sjezdovkách a za ojedinělou cenu.

„Chystáme poloviční slevu na skipas, takže celodenní lyžování vyjde na 250 korun. Nabídneme také možnost testování lyží Nordica, Elan a Blizzard a po setmění zveme všechny na after party v baru Lyžárna s kapelou a akcí 1+1 zdarma," zve provozovatel areálu Kouty Michal Kestl.

Ve velkém stylu chystá otevření sezony areál v Dolní Moravě. Vedle padesátiprocentní slevy skipasu se mohou lyžaři těšit na zábavný program, který bude v areálu U Slona uvádět od 14 hodin Diana Kobzanová; v 17 hodin pak vystoupí kapela Monkey Bussines.

Lákavé zahajovací ceny nabídne v sobotu středisko Klepáčov: celodenní jízdenka pro dospělého přijde na 150 a pro děti na 130 korun; čtyřhodinová jízdenka bude stát 120 a 100 korun. Vlek pojede od 9 do 16 hodin.

V areálu Filipovice zahájí sezonu v sobotu horolezec Radek Jaroš. V areálu Kaste v Petříkově startují už v pátek 14. prosince v pravé poledne, areál Oáza v Loučné nad Desnou zahájí také v pátek, ale večerním lyžováním od půl sedmé do půl desáté. Po celou sezonu pak nabízí slevy pro děti do 12 let a pro důchodce. Od soboty ožijí také sjezdovky v areálu Miroslav v Lipové-lázních.

Na Ramzové a v Branné se lyžuje už od minulého týdne, v Ramzové jen v dolním úseku na Čerňavu. Na Staroměstsku zahájí v sobotu v devět hodin lanovka na Paprsku, kde celodenní skipas stojí 390 korun.

Běžkaři mají jistotu kvalitní stopy zatím jen z Ovčárny na Švýcárnu, kde je trasa na asfaltové cestě upravena skútrem; provozovatelé slibují, že ji před víkendem upraví až na Červenohorské sedlo.

„V terénu leží zatím jen pětadvacet centimetrů prachového sněhu bez pořádného podkladu, takže na nerovném kamenitém povrchu se ze čtvrt metru stane po projetí skútrem deset centimetrů. V místech, kde se musí plužit, nebo v zatáčkách trčí kameny. Doporučuji nazout zatím starší běžky," řekl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Na úpravu běžeckých stop nastoupí o víkendu i majitelé areálu na Paprsku. „Zkusíme upravit nejen magistrálu do Petříkova, ale i okruh Pralinku. Po magistrále se k nám už minulý víkend vydali první běžkaři a každý říkal, že na nové lyže to není," uvedla spolumajitelka areálu Paprsek Milada Miková.