Karel Šašinka údajně zemřel ve zchátralém domě naproti bývalým kasárnám náhle, jeho tělo bez známek života objevila jeho příbuzná. Na místo se dostavila i policie, která při nenadálých úmrtích vždy asistuje.

„Policisté ze šumperského obvodního oddělení vyjížděli k případu náhlého úmrtí v domě v ulici Gen. Svobody v Šumperku přibližně před dvěma týdny. Jednalo se o devětašedesá­tiletého muže z Brna," sdělila mluvčí policie Marie Šafářová.

Podle informace z katastru nemovitostí byl Karel Šašinka jediným vlastníkem, na objektu nyní není vázána žádná exekuce. Ta ještě před několika lety hrozila, protože majitel nezvládal splácet své dluhy.

Dědicům, kteří žijí v Brně, při vyřizování záležitostí pomáhá Lumír Haberman. Údajně již také oslovil vedení města, zda by mělo o koupi pozemku a budovy zájem.

„Dědici jsou dva a ani jeden nemá prostředky na opravu památky a ani nemají zájem nemovitost udržovat. Budova je nyní v dezolátním stavu. Problém je například s prosakující vodou, protože kvůli stavební úpravám v bezprostřední blízkosti se dostala pod úroveň okolního terénu," vysvětlil Lumír Haberman.

Zchátralá budova bývalé textilní manufaktury na ulici Generála Svobody v Šumperku.

Přemrštěné nároky

Město již dříve mělo o bývalou manšestrovnu zájem, všechna jednání se zemřelým vlastníkem ztroskotala na jeho neústupnosti. V posledních letech měl již pověst podivína a komunikace s městem i památkáři notně vázla.

Budovu prodat nechtěl, a pokud o této možnosti zauvažoval, kladl si přemrštěné nároky, na něž radnice přistoupit nemohla.

Rodina Šašinkových nemovitost získala krátce po válce, kdy se v Šumperku osídlovali domy po odsunutých Němcích.

Jsme připraveni jednat, říká místostarosta

Jak avizoval šumperský místostarosta Tomáš Spurný, město je připraveno s dědici jednat, bude ovšem záležet na vůli zastupitelů.

„Důležité bude prověřit stavební a statický stav budovy, potom bude samozřejmě záležet na finančních možnostech města a především rozhodnutí zastupitelstva. Já osobně, pokud bude budova takzvaně životaschopná, bych byl pro zachování tohoto historicky vzácného objektu a jeho smysluplné využití," uvedl Tomáš Spurný.

Podle Lumíra Habermana se tržní hodnota pozemků pohybuje kolem dvou milionů korun, cena budovy se bude odvíjet podle stupně devastace. Je dost pravděpodobné, že pokud město manufakturu do vlastnictví nezíská, zájemci se zřejmě nepohrnou. Pokud totiž objekt není výrazně statisticky narušený, památkáři ho nepovolí zbourat a schvalovat také musí postup při jeho rekonstrukci.

Historie manšestrovnyPamátkově chráněná manufaktura v ulici Generála Svobody, která je považována za krásnou stavbu po stránce technické i architektonické, je torzem bývalé továrny na manšestr. Tu jako první fabriku mimo britské ostrovy v Šumperku postavil v roce 1785 vídeňský velkoobchodník Johann Ernst Klapperoth. Manufaktura se záhy stala vyhlášenou a její kvalitní jemný manšestr si oblíbil i rakouský císařský dvůr. V době své největší slávy na počátku 19. století zaměstnávala tři stovky lidí na sto stavech. V roce 1822 vlastník přešel na výrobu plátna, ale o několik let později při krizi plátenictví na severní Moravě továrna zanikla. Objekt míval výrobní i obytnou část, řadu let je ale v notně neutěšeném stavu. Zemřelý vlastník i přes četné urgence památkářů neměl prostředky ani síly na opravy.