VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maturanti připravili gastronomické toulky

Jeseník /FOTOGALERIE/ – Co se nejčastěji vaří v Řecku, na čem si pochutnávají v Anglii, čemu dávají přednost mlsné jazýčky Švýcarů, Rusů a co nejčastěji servírují Češi?

10.11.2010
SDÍLEJ:

Gastronomické toulky v podání studentů hotelové školy v JeseníkuFoto: DENÍK/Danuše Krčová

Na podobné otázky dostali odpověď návštěvníci Hotelové školy Vincenze Priessnitze v Jeseníku, která pořádala gastronomické toulky.

„Studujeme cestovní ruch, jsme gastronomická škola a jezdíme na stáže do zahraničí. Proto jsme si jako téma presentace naší školy, na kterou k nám přicházejí rodiče a budoucí studenti, zvolili gastronomické toulky,“ uvedla Marie Kubelková za maturanty, pro které byla příprava prezentace školy praktickou částí maturity.

Studenti měli za sebou víkend plný vaření. Pro kavárnu pekli vládní rohlíčky, míša řezy, větrníky a další dobroty. V koutku ruské kuchyně nabízeli pelmeně, prostřené tabuli vévodil borš a další speciality. U švýcarského stolu si návštěvníci mohli pochutnat zejména na sýrech.

Komu tento výlet nestačil, mohl si zajít na flambovanou palačinku nebo si ji pod dohledem profesionálů sám připravit.

Cílem studentů bylo ukázat školu v co nejširším úhlu pohledu. Hotelová škola nabízí možnost vzdělání i v barmanském, baristickém nebo someliérském kroužku.

Proto maturanti nezapomněli ani na milovníky drinků, kávy, či vína. V someliérském koutku se dokonce otevíralo šampaňské šavlí.

„Tato technika pochází z Francie, praktikoval ji Napoleon Bonaparte. Když táhl na Moskvu, chtěl slavit vítězství sektem. V Rusku ale byla zima a sekt byl silně podchlazený, takže láhev nešla otevřít běžným způsobem. Bonaparte tehdy použil poprvé k jejímu otevření šavli,“ vysvětlila studentka Anna Johanová historii mistrovského kousku rodičům, kteří se rozhodovali, zda na její školu přihlásí své děti.

Součástí dne otevřených dveří byla i barmanská šou a závody v míchání drinků. Zde si svůj první křest před porotou a diváky odbyli zejména studenti prvních ročníků.

„Chodím do barmanského kroužku. Míchání drinků mě moc baví. Do soutěže jsem se přihlásila, abych si vyzkoušela, zda na to mám,“ usmála se při přípravě ozdob pro drinky Štěpánka Kleiblová.

Autor: Danuše Krčová

Oznámkujte článek známkou jako ve škole (z jedné IP adresy můžete opakovaně hlasovat vždy po hodině)

1

20 %

1*

40 %

2

20 %

3

0 %

4

0 %

5

0 %

-5

20 %

Hlasovalo: 5

Anketa byla ukončena

10.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda u Bělé pod Pradědem 20.8.2017
4

Fabia letěla z kopce na střechu, dvě spolucestující zraněny

Ilustrační foto

Šumperk rozezní pecky od Rammstein, Zábřeh hity od Kabátů

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? 

Tunelem pod Sedlem měly už deset let jezdit auta. Zbyl z něj pouhý sen

Ze Šumperku do Jeseníku za půlhodinku, bez popojíždění za pomalými kamiony, v zimě bez sněhu a závějí. Tak mělo už deset let vypadat cestování mezi jižní a severní částí Jeseníků.

Debakl. Šumperk dostal sedmičku na hřišti favorita

Zápas, na který budou chtít fotbalisté Šumperka hodně rychle zapomenout odehráli v neděli odpoledne v Polné. Soupeř jim nasázel sedm branek a domácí Daniel Kavka se blýskl hattrickem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení