Asi nejdál v tomto směru pokročili v Jeseníku. V těchto dnech začínají používat elektronickou aplikaci, pomocí které bude zakázky vypisovat a soutěžit. V ostrém provozu má být od července.

„Naším cílem je zavést její využití nejen na městě, ale i u všech městských organizací, jako jsou Městská kulturní zařízení, školy nebo školky," řekl místostarosta Jeseníku Libor Halas.

V Jeseníku doposud používali vlastní elektronické tržiště, to už však přestávalo vyhovovat rostoucím nárokům. „Tento nový nástroj je navíc certifikovaný. Předpokládáme, že bude splňovat zvyšující se požadavky na transparentnost výběrových řízení a my budeme mít na řadu let po starostech," řekl Halas.

Kvůli novele zákona bude navíc město muset pořádat více výběrových řízení než doposud. Elektronický systém tak radnici ulehčí práci.

Jak bude systém fungovat? U menších zakázek například umožní na internetu jen zveřejnit poptávku a nabídky od firem budou dál chodit v papírové podobě. U větších zakázek budou firmy své nabídky zasílat elektronicky a pomocí nového systému se budou i vyhodnocovat.

V Jeseníku budou moci pořádat i takzvané elektronické aukce. Když bude chtít radnice například nakoupit deset počítačů, všichni uchazeči, kteří splní podmínky výběrového řízení, budou mít možnost se aukce účastnit. Prostřednictvím internetu mezi sebou soutěží a své nabídky mohou vylepšovat. Vyhraje ta pro město nejvýhodnější.

Typicky tímto způsobem úřady nakupují spotřební kancelářský materiál jako papíry nebo tonery do tiskáren. „Toto jsou komodity zajímavé pro elektronické aukce. Slevy mohou být výrazné," řekl vedoucí oddělení investic a rozvoje jesenické radnice František Chovanec. „Pokud se nám do budoucna podaří sdružit poptávku, můžeme poptávat věci, které každá organizace města nakupuje samostatně," doplnil Halas.

V Šumperku zatím nerozhodli, že by elektronicky soutěžili například stavební zakázky. Prostřednictvím elektronických aukcí ale bude město pravděpodobně nakupovat zboží.

Tajemník města Petr Holub nicméně upozornil, že ze zkušeností z jiných měst mohou aukce stlačit cenu tak nízko, že ji pak vítěz dodatečně navyšuje. Problémy se mohou objevit i s kvalitou dodaného zboží.

„Zkušebně jsme nakupovali tonery. Cena sice byla nejnižší, ale pak informatik sdělil, že kvalita tonerů byla špatná. Ne vždy to, co je nejlevnější, je také nejkvalitnější," popsal zkušenost šumperské radnice s elektronickými aukcemi Holub. Problémem je podle něj i skutečnost, že mezi podmínky soutěže nelze zařadit reference na danou firmu.

V Šumperku již nakoupili software, který je k pořádání elektronických aukcí potřebný. Rozběhnout by se měly v průběhu druhého pololetí. „Slibujeme si od toho úspory. Při koupi kancelářského papíru je úspora řekněme patnáct procent," zmínil Holub.

Přechod na elektronická výběrová řízení připravují také v Zábřehu. Mohelnice je zaregistrovaná ve stejném systému jako Jeseník.

Od prvního července musí vybraná zboží a služby nakupovat na elektronických tržištích ministerstva a některé jim podřízené instituce. Pro města a obce zatím elektronická výběrová řízení povinná nejsou.

„Je otázkou měsíců, případně roku či dvou, až tato povinnost přejde na města a obce," míní místostarosta Halas.