Některá města už proti problémovým lidem tímto způsobem zakročila. V Zábřehu posuzovali radní tento týden prvních šestapadesát žádostí. Dvaatřicet z nich zamítli.

„Rada města posuzovala jednotlivé žadatele individuálně. Vycházela přitom z několika kritérií, jako je počet přestupků evidovaných městskou policií nebo zda dotyčný nemá dluhy vůči městu. Posuzuje se i věk žadatele nebo to, zda má k Zábřehu nějaký vztah," sdělila mluvčí zábřežské radnice Barbora Šmoldasová.

Pokud lidé přijdou o doplatek na bydlení, nemusí to ještě nutně znamenat, že skončí okamžitě na ulici. „Tito lidé mohou požádat úřad práce o dávky v rámci mimořádné okamžité pomoci. Z nich pak mohou uhradit ubytování v zařízení, pro které mu obec nedala souhlas," vysvětlila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Jde ale o jednorázovou dávku, kterou může úřad práce vyplatit maximálně třikrát po sobě. Příspěvek na bydlení však nenahradí. „Tato dávka by měla člověku pomoci překlenout nejsložitější období a umožnit mu, aby měl čas najít si náhradní bydlení," doplnila Kateřina Beránková.

Úřady práce jsou připravené spolupracovat s městy na tom, aby se pro tyto lidi našlo nějaké řešení z jejich situace. „Můžeme jim nabídnout možnost získání krátkodobých pracovních poměrů formou veřejně prospěšných prací nebo společensky účelných pracovních míst a tím znovuzískání pracovních návyků. Další možností jsou rekvalifikace nebo projekty zaměřené na podporu konkrétních skupin, kterým hrozí sociální vyloučení," uvedla mluvčí úřadu práce.

Nová pravomoc se do zákona dostala poté, co si města a obce dlouhodobě stěžovaly na to, jak fungují ubytovny. Sepsaly kvůli tomu dokonce petici. V Zábřehu ji podepsalo téměř šest stovek obyvatel.

Problémy v ubytovnách v regionuNejzávažnější případ se stal loni v dubnu v zábřežské ubytovně Jamajka. Sedmašedesátiletý důchodce v jednom z pokojů dvakrát bodl nožem do krku o devět let mladšího spolubydlícího. Pobodaný muž utekl do vedlejšího pokoje. Další z ubytovaných poraněnému poskytl první pomoc a zavolal záchranku. Jen díky tomu muž zranění, která ohrožovala jeho život, přežil. Útočníka, který byl už předtím ve vězení za násilný trestný čin, policisté zdrželi hned po útoku.
Před necelými dvěma měsíci se ve stejné ubytovně pokusil o sebevraždu třicetiletý muž. Vybral si neobvyklý způsob – dvakrát si injekční stříkačkou píchl do žíly na ruce toluen. Vše si rozmyslel v okamžiku, kdy ho ruka začala bolet. Pomohla mu přivolaná záchranná služba.

Díky tomu tak města získala vliv na to, kdo bude v ubytovnách na jejich území bydlet. V Zábřehu nyní fungují čtyři ubytovny, které provozují soukromé subjekty.

V Šumperku se od května k žádostem o doplatky na bydlení od nájemníků ubytoven vyjadřuje sociální odbor. Ten si stanovil svá vlastní pravidla. „V letošním roce bylo vydáno přibližně osm desítek souhlasných stanovisek, nikoho jsme zatím neodmítli," sdělila mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková. Sociální pracovníci vždy berou v potaz jen osobu žadatele, nikoliv celou rodinu.

„Zjišťují se například dluhy na místních poplatcích, jedno z hlavních kritérií je posouzení bezdlužnosti osoby na pokutách za přestupky," dodala Olga Hajduková.

V Šumperku se v současné době nachází sedm ubytoven, ještě nedávno jich bylo pět. Lidé, které se zpravidla nacházejí ve finanční nouzi a jsou odkázáni na sociální dávky, například bydlí v zařízení v Zábřežské ulici, k stejnému účelu slouží i penziony Moravan i Pod Hájem.

„Jedná se ubytovny, které splňují standardy na tato zařízení, musejí mít například povolení od hygieniků i provozní řád," uvedla vedoucí odboru sociálních věcí šumperské radnice Pavla Skálová.

Bydlení na často skromně zařízených ubytovnách přitom není nijak levné, a pokud se jedná o rodinu s dětmi, platba se blíží k tržnímu nájemnému v běžném bytě. Například v ubytovně v Zábřežské ulici měsíční poplatek za dva dospělé a dvě děti činí více než sedm tisíc korun. Pronájem bytu je ovšem pro rodiny v tísni velmi nedostupný, majitelé či realitní kanceláře totiž požadují kauce v hotovosti, na které zájemci nemají.

V Jeseníku je vydávání souhlasů okrajovým problémem. Ve městě existují jen dvě ubytovny, kterých se tato záležitost týká. Samospráva dosud vydala osm rozhodnutí.

„V zásadě vydáváme souhlasná stanoviska. Okolnosti, které by mohly vést k nesouhlasu, by měly být zásadní, a zatím v žádném případě nenastaly," řekl vedoucí Odboru sociálních věcí a zdravotnictví jesenické radnice Jiří Kovalčík.

Upozornil též na problémy, které by mohlo plošné vydávání nesouhlasných stanovisek příjemcům dávek přinést. „Může se stát, že tito lidé nebudou mít peníze na zaplacení bydlení a mohou se dostat do ještě horší situace, než ve které jsou," řekl Jiří Kovalčík.