Jedná se o popis jedné z nejtragičtějších událostí druhé světové války na Šumpersku. V časných ranních hodinách posledního březnového dne roku 1945 bylo na bratrušovské střelnici gestapem popraveno šestnáct vlastenců.

Původní publikaci vydal tehdejší Vlastivědný ústav v Šumperku již v roce 1967.

„Její druhé vydání prošlo jazykovou úpravou a bude ve zcela novém grafickém designu. Je doplněno o rozsáhlejší fotografickou přílohu s využitím vyšší kvality papíru a tisku," vysvětlil Bohuslav Vondruška z oddělení kultury šumperské radnice.

O redakční úpravy se postaral historik Vlastivědného muzea v Šumperku Zdeněk Doubravský. Tragické události na sklonku druhé světové války se týkaly odbojové skupiny Troubelice – Pískov. Moravští odbojáři se snažili pro své sabotážní akce získávat zbraně a munici, což se jim stalo osudným.

Někteří z mladých členů totiž chtěli ukořistit výzbroj v autoopravně horlivého šumperského nacisty Ernsta Burischka. Jenže to už o předchozích diverzních akcích skupiny vědělo gestapo a nastražilo léčku. Jednoho z odbojářů gestapáci zatkli v okamžiku, když se z opravny snažil zbraně odnést. Nakonec gestapo pozatýkalo sedmnáct členů skupiny. Pouze dva byli propuštěni, šestnáct jich bylo popraveno na příkaz K. H. Franka.

Výročí od tragédie i konce války si připomene pietní vzpomínková akce, která se uskuteční v pondělí 4. května u památníku v místě pomníku obětí fašismu u bratrušovské střelnice. Vzpomínku každoročně pořádá město ve spolupráci s Českým svazem bojovníků za svobodu. Pro účastníky bude přistaven autobus na parkovišti u hotelu Grand v Šumperku se zastávkou u restaurace Pod Kaštanem. Autobus odjede v 9 hodin. Křest publikace se uskuteční týž den v 11 hodin v zasedací místnosti městské úřadovny v Rooseveltově ulici.