Neobvyklý doprovod čeká cestující, kteří ve středu 3. prosince odpoledne pojedou vlaky na Železnici Desná. Soupravami bude procházet Mikuláš se svou družinou.

Odjezdy Mikulášského parního vlaku
6. prosince
Olomouc 9.50
Šternberk 10.25
Uničov 11.00
Šumperk 11.48 (příjezd), 12.57 (odjezd)
Zábřeh 13.33
Mohelnice 14.06
Červenka 14.33
Olomouc 14.55 (příjezd)

Soukromý dopravce kvůli tomu pravidelné spoje posílí. „Na kolejích bude všechen vozový park, který má k dispozici," poznamenala jedna z organizátorek středeční akce Jitka Jenišová.

Ze Šumperku mikulášská družina vyrazí ve 14.10 hodin. Dojede do Velkých Losin, kde přestoupí na protijedoucí vlak. S ním vyrazí na zpáteční cestu ve 14.31 hodin. Podruhé vyjede ze Šumperku ve 14.55 hodin, zpět z Koutů se vydá v 15.49 hodin.
Mikulášská nadílka se letos na podhorské trati uskuteční po sedmé. Mezi dětmi o ni bývá velký zájem. „Vždycky máme nachystaných sto balíčků. Bez problémů se rozdají," řekla Jitka Jenišová. Zkrátka nepřijdou ani dospělí. Pořadatelé z okruhu přátel Železnice Desná pro ně připravili perníčky a punč.

Podobnou akci připravily i České dráhy. V sobotu 6. prosince dopoledne vypraví z Olomouce mikulášský parní vlak. Souprava opíše velký okruh přes Šternberk, Šumperk a Zábřeh. Zpět do krajského města se vrátí krátce před třetí hodinou odpolední.
„Parní vlak bude vedený lokomotivou Rosnička, která se nám tu po letech po opravě opět vrací," řekla ředitelka regionálního obchodního centra Českých drah Hana Motyková.

Lokomotiva zvaná Rosnička získala tuto přezdívku díky své charakteristicky zelené barvě. Byla posledním typem parní lokomotivy vyrobeným pro Československé dráhy. Škodovy závody vyrobily jen dva prototypy těchto lokomotiv. Jejich posledním působištěm byla na počátku 70. let Olomouc, odkud vyjížděly do Nezamyslic a do Krnova.

Zatímco jedna z lokomotiv skončila po ukončení pravidelného provozu na šrotišti, druhá našla koncem 80. let domov v olomouckém depu. Do něj se před dvěma měsíci vrátila z velké opravy. Sobotní jízda je jednou z prvních, kterou po rekonstrukci absolvuje.