Jeskyňka, v níž jsou biblické postavy umístěny, měří jen 22 krát 41 milimetrů. Vše je vyřezané z lipového dřeva a propracované do nejmenšího detailu.

V betlému je šest postaviček - Josef s Marií, Jezulátko a Tři králové. Josef je z nich „největší", měří třináct milimetrů. Naopak nejmenší Jezulátko má pouhých sedm milimetrů.

Betlém vytvářel řezbář asi čtyři měsíce. „Nepracoval jsem na něm ale celou tu dobu v kuse, mezitím jsem dělal i normální práci. Nejvíce práce mi dal Josef, podařilo se mi ho vytvořit až na pátý pokus. Už jsem ho měl jednou skoro hotového, chtěl jsem jenom doladit poslední detail, ale vypadl mi obličej, takže jsem musel začínat znovu," popisuje titěrnou práci řezbář.

Zato nejmenší Jezulátko se mu povedlo hned napoprvé. Vše přitom dělal bez brýlí, jen na závěr na ty nejmenší detaily obličeje, například nos, používal lupu. Přes ni si mohou návštěvníci jeho ateliéru výtvor i prohlédnout.

A jak ho napadlo vyřezat betlém zrovna do krabičky od sirek? „Sirky používám už léta místo vizitky a mám na sirce i vlastnoruční podpis," vysvětluje Jaroslav Beneš, kde vzal inspiraci.

Přestože miniaturní betlém sotva dokončil, už mu vrtá hlavou, jak ho ještě vylepšit. „Přemýšlím o tom, jak tam dostat oslíka a pak taky loštický pohár, kterým je město proslulé. Ten tam zatím chybí. Kdybych dělal takový betlém podruhé, určitě bych ho někam zakomponoval," dodává řezbář.