„Medaile nebude odlévaná, ale ražená. Raznice, kterou necháme vyrobit, půjde použít i na pamětní mince, které se udělují při předávání ocenění Talent města," řekl zastupitel Martin Vaňourek, který nápad na udělování ocenění odborně zpracoval.

Cena se bude udělovat v šesti kategoriích. První vyznamenání by chtěli zastupitelé udělit ještě letos při příležitosti 740 let od povýšení Mohelnice na město. V dalších letech se už budou přijímat návrhy od veřejnosti.

Ocenění by se mělo vyhlašovat na začátku roku. V každé kategorii se bude udělovat vždy jen jedna cena, přičemž o držiteli bude rozhodovat zastupitelstvo v tajném hlasování.

„Nejde o nějaké tajnosti, ale chceme, aby se to oceněný dozvěděl až od vedení města, a ne někde na internetu nebo na ulici. Jde také o to, že každý má právo ocenění nepřijmout," vysvětlil Martin Vaňourek. Cenu bude možné udělit i in memoriam. V tomto případě nebude nutné získat souhlas rodiny.

Medaile se bude dát nosit jako klasické vyznamenání. Podobné ocenění s tímto designem nemá žádné jiné město v České republice.

„Nechceme, aby si to vyznamenání lidé vystavili do sekretáře, ale aby si jej mohli při slavnostní příležitosti vzít na oděv. Chtěli jsme něco výjimečného, aby mohla být Mohelnice zase na co pyšná," sdělila starostka města Jana Zwyrtek Hamplová.

Podle původních plánů měla být medaile vyhotovena z ušlechtilé slitiny. „Předběžně jsme počítali s výrobou sto dvaceti kusů medailí. Tato zásoba by nám vydržela asi na dvacet let a přišlo by to na čtyřiapadesát tisíc korun. Největší položkou je výroba samotné raznice," doplnil Martin Vaňourek.

Zastupitel Zdeněk Švec ale navrhnul, že když se cena jmenuje Stříbrný jehlan, měla by být medaile vyrobená opravdu ze stříbra. Jeho návrh získal podporu, takže ocenění bude více než symbolické.