Akce začíná ve 13 hodin. Na programu jsou kulturní vystoupení nebo diskuse s pozvanými hosty. Uskuteční se zde i derniéra výstavy Drahý příteli.

„Panely připomínají epizody ze společných schůzek československých a polských disidentů v době normalizace. Setkávání probíhala v Jeseníkách a Krkonoších,“ sdělila Kristýna Bardová z organizace Post Bellum, která výstavu připravila.

Borůvková hora hrála v kontaktech mezi disentem obou zemí důležitou úlohu. V jejím okolí se často scházeli kurýři se samizdaty, různými prohlášeními nebo zprávami o pronásledovaných oponentech komunistického režimu.

Po devítileté pauze vynucené represemi tajné policie se zde v srpnu 1987 podařilo zorganizovat schůzku disidentů obou zemí. Z české strany šlo o zakonspirovanou akci. Na horu šli všichni pěšky, někteří oblečeni do zelených bund a s prázdnými kapsami, aby v nich nic necinkalo, pokud by je honili pohraničníci nebo příslušníci tajné policie.

Když došli nahoru, začalo představování účastníků. „Jacek Kuroň s flaškou v ruce křičel: Nazdáár! Tak jsem mu řekl, že řve jako na fotbale, a Kuroň na to, že tady tento úsek hlídají Poláci, a ne Češi, takže tu není v okruhu sto kilometrů žádná ostraha,“ vzpomínal před šesti lety na setkání jeden z jeho účastníků Rudolf Bereza.

Štěpán Milan Ryšavý 4. 8. 2017, Skorošice
Nově narozená miminka na Šumpersku a Jesenicku, 32. týden 2017
Ilustrační foto
Kulturní přehled ze Šumperska a Jesenicka - 33. týden