„Děláme všechno proto, abychom zprovoznili na víkend tři sjezdovky, mnoho přírodního sněhu zde nenapadlo," sdělil provozovatel areálu Červenohorské sedlo Martin Dubský. Dodal, že s návštěvností střediska je spokojený. „Lidí jezdí více než loni touto dobou," dodal Martin Dubský.

Oproti minulému týdnu se lyžařské podmínky sice zlepšily, ale ve střediscích se nadále zasněžuje a vyrábějí se zásoby, které se mohou přemístit na svahy.

„Na horách napadlo v uplynulých dnech pět až šest centimetrů sněhu, nyní ho zde leží deset až patnáct centimetrů. Ale střediska jsou v provozu," řekl Jaroslav Tejnský z Horské služby Jeseníky. Zahájení lyžařské sezony se ale projevilo na počtu úrazů, minulý víkend jich horští záchranáři ošetřili kolem tří desítek.

Pohodová otevřena, Medvědí se připravuje

Téměř všechny sjezdovky budou v provozu v Koutech nad Desnou, které patří k nejmodernějším v Jeseníkách.

„Otevřeli jsme Pohodovou, nejdelší modrou sjezdovku. Mimo provoz zůstává jen trasa Medvědí, kam přesunujeme techniku," vedl ředitel střediska K3Sport Petr Marek. V minulých dnech lyžovalo v Koutech mnoho Poláků, kterým až nyní končily volné dny.

Možnosti pro běžkaře jsou zatím v Jeseníkách omezené, ale lze si užít pohyb na čtrnáctikilometrové trase mezi Ovčárnou, Švýcárnou a Pradědem. Lyžařský areál na Ovčárně zatím v provozu není, protože kvůli ochraně přírody není povoleno využít sněžná děla. Vleky se tak spustí, až přírodní pokrývka bude dostatečně vysoká.

V menších areálech se snaží návštěvníky nalákat na různé slevy, výhodné tarify nabízí například středisko Oáza v Loučné nad Desnou, kde se vleky rozjedou poprvé. Tříhodinové lyžování pro školáky vyjde na 120 korun, zvláštní tarif platí i pro penzisty, kteří mohou tři hodiny na svahu strávit za 180 korun.

„Děti jsou naší početnou klientelou, podmínky zde mají ideální. Obsluha jim při nastupování zpomaluje vlek," sdělil majitel areálu Leoš Klaban. (hak)