Olomoucký kraj navštíví od středy do pátku prezident Miloš Zeman. Ve čtvrtek by se měl krátce ukázat v mohelnickém Siemensu. S veřejností se Miloš Zeman setká na několika místech. Ve středu začne krajským městem, kde by se měl podle olomoucké radnice s lidmi v případě dobrého počasí setkat na Horním náměstí. Hlavu státu bude možné vidět také v Litovli, Přerově, Prostějově a Cholině na Olomoucku.

„Po válce se zde se několikrát objevil Ludvík Svoboda, ale ve funkci ministra obrany. V únoru 1947 byl v Šumperku a odmítl záměr, aby se Šumperk jmenoval podle něho, to znamená Svobodov. Z několika stran jsem také slyšel, že sem jezdíval inkognito Klement Gottwald, údajně za svou milenkou, která prý žila v Rapotíně," sdělil šumperský historik Drahomír Polách.

Další hlava státu do Šumperku zavítala až v roce 1993, tehdy byl třetím rokem prezidentem Václav Havel. S občany Šumperku se sešel v divadle. Dvakrát oficiálně navštívil Šumpersko jeho následovník Václav Klaus, ten ale i několikrát přicestoval neoficiálně, aby se zúčastnil tenisového turnaje Pro Kennex Cup.

Za dob Rakouska – Uherska nebyl zdejší region pro představitele monarchie nijak zajímavý.

„V Šumperku se objevil v roce 1860 císař František Josef při cestě do Gräfenberku. Ačkoliv se na to Šumpeřané chystali, dokonce kvůli tomu zbourali městské brány, mocnář snad ani nevystoupil z kočáru a zdržel se jen po dobu, než mu přepřáhli koně. To se odehrálo v dnešní Havlíčkově ulici, kde se nyní nachází budova policie," dodal Drahomír Polách.

Ve Starém Městě byla poměrně nedávno na jedné budově na náměstí nalezena pamětní deska připomínající přítomnost císaře Josefa II.