„Ke mně to došlo jako k poslednímu. Čekám, že se ozve někdo z veterinární správy. Včely utracené mám, čekám jen na rozkaz a budeme pálit," říká pětasedmdesátiletý včelař.

Svému koníčku se věnuje čtyřicet pět let. Že by za tu dobu zasáhla Vidnavu a okolí morová epidemie, nepamatuje. „Nákaza pravděpodobně přišla z Polska. Tam se neléčí a včelu neuvážete," přemítá Macík, jak se nemoc dostala do českého příhraničí.

Včelařské rámečky, nářadí nebo pomůcky ze dřeva bude muset Jindřich Macík spálit. Nehořlavé vybavení čeká důkladná dezinfekce. Podobná katastrofa kromě něj postihla dalších zhruba patnáct včelařů v okolí. „Člověk kolem toho chodí, snaží se a teď taková rána," svěřuje se zkušený chovatel.

„Zatím máme na Jesenicku sedm potvrzených ohnisek. Jsou to obce Vidnava a Velká Kraš. Šest ohnisek je spálených, jedno to čeká v nejbližších dnech. Celkem muselo být zlikvidováno 178 včelstev," sdělila Hana Brázdová z Krajské veterinární správy v Olomouci. Je ale pravděpodobné, že postižených míst v okolí Vidnavy ještě přibude.

Další případy včelího moru se objevily na Šumpersku. Zde nákaza postihla 53 včelstev na jedenácti místech. Vyskytla se například v Lošticích a okolních vesnicích, v Zábřehu, Rovensku, Oskavě nebo v Loučné nad Desnou.

Původcem moru včelího plodu je bakterie, která napadá larvy včel. V jejich tělech se množí a larvu pak doslova rozpouštějí jedovaté látky. Včelstvo postupně slábne a do několika let hyne.

I přes nepřízeň osudu se včelař z Velké Kraše nevzdává. Chov chce obnovit, i když už na jiném místě než na své zahradě. „Chtěl bych včelařit dál," říká.