Důvodem výměny je zvýšení výkonu. Původní kolo turbíny o průměru čtyři a půl metru je nyní vystaveno před vstupem do kaverny, jak se nazývá podzemní část ukrývající hlavní technologii elektrárny. Prohlédnout si ho mohou účastníci exkurzí.

Měsíční odstávku největší přečerpávací vodní elektrárny v Česku naplánovali energetici už před rokem.

Prázdné „magické oko", jak se někdy horní nádrži říká, nyní návštěvníkům nabízí pohled do útrob vodního díla.

Vodu v unikátní nádrži vystřídala těžká technika. Vypuštěné Dlouhé Stráně mohou podle ředitele elektrárny Dlouhé Stráně Jana Babáka vidět lidé zhruba jednou za dva roky.

Letošní údržba je ale výjimečná, je totiž delší. Energetici se teď pohybují v místech, kde se běžně valí proudy vody.

„Kromě výměny turbíny je nutné také opravit těsnicí vrstvu u vpusti," vysvětlil Jan Babák.

Magické oko, jak se přezdívá horní nádrži vodní elektrárny Dlouhé Stráně v Jeseníkách, je nyní kvůli údržbovým pracím prázdné

Vypuštěné Dlouhé stráně. Foto: Jiří Hulík

Devět fotbalových hřišť

Horní vypuštěná nádrž se nachází ve výšce 1 350 metrů nad mořem. Její plochu lze přirovnat k devíti fotbalovým hřištím. Horní nádrž se po skončení všech prací začne napouštět na konci června, normální hladina v ní pak bude během několika dní.

Dlouhé Stráně jsou unikátním dílem fungují na jednoduchém principu. Vodu, která přes den padá z horní nádrže a vyrábí elektřinu, čerpadla znovu vytlačí nahoru v noci, kdy je proud levnější a spotřeba menší. Elektrárna tak pomáhá vyrovnávat rozdíly v odběrech elektřiny během dne.

Vodní dílo je také jedním z nejnavštěvovanějších míst v Jeseníkách a v anketě Olomouckého kraje zvítězilo jako jeden z divů regionu.