„Úmrtí při nehodě evidujeme i v případě, že člověk zemře na následky zranění do třiceti dnů v nemocnici,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Mezi účastníky nehod, kteří karambol nepřežili, jsou tři cyklisté.

První letošní tragický střet kola a osobního vozu se v lednu odehrál v Uničovské ulici v Šumperku, kde řidička nedala cyklistovi přednost. Ten se při pádu těžce zranil a v nemocnici zemřel. Další osudný střet v únoru zavinila cyklistka v Novém Malíně, která rovněž po srážce s autem v nemocnici podlehla zraněním. Do třetice v březnu důchodce na kole havaroval v Bratrušovské ulici v Šumperku, srazil jej motorista. Muž na místě zemřel.

Alarmující ovšem je, že u jednadvaceti nehod byl u řidičů zjištěn alkohol, policisté také při běžných kontrolách odhalili daleko více podnapilých šoférů. „Od počátku roku bylo zadrženo 98 podnapilých motoristů. Je to o třicet víc než za stejné období loni. Nárůst lze vysvětlit tím, že se na alkohol při kontrolách policisté více zaměřují,“ vysvětlil Svatoň.

Alkohol sehrál roli při poslední tragické nehodě, která se stala na silnici na Bratrušov v polovině března. Řidič osobního auta sešlápl plyn, ale ve vysoké rychlosti dostal smyk. Vůz pak narazil do stromu, řidiče záchranáři vyprostili s těžkými poraněními. Na jejich následky později zemřel v nemocnici. „Motorista měl při jízdě v krvi 0,83 promile alkoholu,“ upřesnil mluvčí policie.

Policisté si vedou také statistiky, kdy řidiči nejčastěji havarují. Kritickým dnem je pátek. Nejvíce karambolů se odehrává ve městech. Například v Šumperku od začátku ledna havarovalo 52 šoférů. Ve městě se paradoxně řada nehod odehrává na světelných křižovatkách. „Na světlech si dávám velký pozor, protože se často najde blázen, který vidí zelenou a neuvědomí si, že při odbočení musí dát přednost autu v protisměru,“ řekl motorista Jaroslav Tichý.