Regenhartova vila je patrně nejvýstavnější rezidencí v Jeseníku. Noví majitelé se při rekonstrukci snažili ctít architekturu neobarokní budovy, v níž zůstala zachována řada původních prvků.

„Repasovaly se parkety, schodiště, kazetové stropy. Původní jsou vchodové dveře s kováním, na dveřích v přízemí i prvním patře zůstaly původní kliky," vyjmenovala některé ze zachovalých prvků obchodní manažerka Villy Regenhart Jitka Janíčková.

Zatímco z přízemí a prvního patra dýchá historický duch, nově využité podkroví a suterén architekti pojali v moderním duchu.

V budově vznikl hotel se třiačtyřiceti lůžky, restaurací a wellness centrem s bazény, masérnami či saunami.

„Wellness bude rozděleno na veřejnou a privátní část. Sloužit bude nejen ubytovaným hostům, ale i veřejnosti," řekl manažer hotelu Tibor Macík.

Regenhartova vila v Jeseníku se změnila na čtyřhvězdičkový hotel s wellness

Regenhartova vila v Jeseníku se změnila na čtyřhvězdičkový hotel s wellness. Autor: DENÍK/Petr Krňávek

Z domu továrníka jesle

Honosnou vilu na úpatí kopce Zlatý Chlum nechal v letech 1898 až 1899 postavit majitel textilní továrny Ernst Regenhart.

„Jednopodlažní Bergvilla má půdorys písmene L. V přízemí se nacházely salony a provozní místnosti, v patře ložnice, pokoje pro hosty a koupelny," popisuje původní dispozici stavby publikace Slavné vily Olomouckého kraje.

Po znárodnění regenhartovského majetku v polovině 20. století sloužila vila jeslím podniku Moravolen. Poté zde byly byty.

V roce 1996 koupila objekt Všeobecná zdravotní pojišťovna jako sídlo pro svou regionální pobočku. Budovu nákladně rekonstruovala. V roce 2012 ji prodala současným majitelům.