V okrese Šumperk hledalo na konci ledna zaměstnání 9306 lidí, Na Jesenicku 4275 uchazečů. To je o dvanáct set více než minulý měsíc a o 635 více než v lednu loňského roku.

Detailní přehled nezaměstnanosti v jednotlivých obcích najdete v úterním vydání Šumperského a jesenického deníku
Zborov atakuje Prahu. V nízké nezaměstnanosti – více také v úterním tištěném vydání Šumperského a jesenického deníku

Zejména v případě Jesenicka je zvýšení opravdu výrazné. Nezaměstnaných zde za poslední měsíc přibylo o třiadvacet procent, což je největší procentuální nárůst v celé České republice.

Jesenicko drží v rámci republiky ještě jeden nelichotivý primát. Na jedno volné pracovní místo zde připadá nejvíce uchazečů: osmdesát šest.

„Synovec vyšel školu a snaží se najít práci. Šanci má ale mizernou. Na jedno místo se hlásí spousta lidí, navíc berou ty s praxí. Asi půjde znovu do školy, přihlásí na příbuzný obor. Zkusí si rozšířit kvalifikaci, třeba mu to pomůže. Za pár let snad bude příležitostí víc," řekla Marie Dvořáková ze Šumperku.

Proč právě nyní tolik lidí nemůže najít práci? V lednu dosahují obecně hodnoty nezaměstnanosti maxima. Do čísel se promítá také opatrnost místních podniků ohledně předpokladů dalšího ekonomického vývoje.

„Zaměstnavatelé se navíc poučili z dob krize. Snaží se držet personální stav na minimu. Pokud nemají zakázky, „odkládají" na zimu zaměstnance na Úřad práce," řekl analytik krajské pobočky Úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník.

Pokud se firmy rozvíjí, snaží se zvýšit produktivitu bez nárůstu pracovní síly. „Investují do nových strojů, což v důsledku sníží potřebu nových zaměstnanců," doplnil Jaroslav Mikšaník.

Ani vyhlídky na nejbližší období nejsou příznivé. Ačkoli v průběhu ledna žádný zaměstnavatel nenahlásil hromadné propouštění, v únoru očekávají analytici úřadu práce další nárůst nezaměstnanosti.

Analytik: Nezaměstnaných ubyde v březnuKdy konečně najdu práci? Tato otázka trápí na Šumpersku a Jesenicku tisíce lidí. Větší šanci sehnat zaměstnání budou mít lidé na jaře. S výrazným zlepšením situace se však podle analytika Úřadu práce Jaroslava Mikšaníka v brzké době počítat nedá.

Kdy by se nepříznivý trend ve vývoji nezaměstnanosti mohl zlomit?
Očekáváme, že zhruba od března začne nezaměstnanost mírně klesat. Půjde spíše o běžný sezonní pokles. V řádu měsíců se s výrazným propadem nezaměstnanosti a zlepšením situace počítat nedá.

Máte zprávy o tom, že by se nějaká firma ze Šumperska a Jesenicka chystala nabírat větší počet zaměstnanců?
Pouze v Lipové-lázních je nová firma zabývající se zpracováním použitých plastů, která v obci postavila novou linku na třídění plastů a jejich recyklaci. V řádu měsíců by měla přijmout několik desítek zaměstnanců. V současnosti provádíme monitoring větších zaměstnavatelů. Výsledky budou známy na konci února.

Co by pomohlo okrajovým oblastem jako Javornicko nebo Hanušovicko snížit vysokou nezaměstnanost?
Těžko hodnotit. Zřejmě zlepšení dopravní infrastruktury a posílení role menších zaměstnavatelů v obcích nebo blízkém okolí. Často bývá problémem špatná dostupnost zaměstnavatelů i jejich odlehlost s ohledem na vývoz výrobků do ostatních částí republiky.