„Centrální komise ministerstva dopravy schválila pro tuto stavbu záměr projektu. Aktuálně probíhá výběrové řízení na předběžný geotechnický průzkum a geodetické zaměření stavby," uvedl šéf krajského ředitelství silnic a dálnic Olomouc Martin Smolka. Dodal, že s dokončením této stavby se předběžně počítá v roce 2021.

Přeložka by měla vést od Postřelmova, kde bude na nynějším obchvatu kruhová křižovatka, ústit by měla u Bludova na místě zvaném Loučení. Nová komunikace povede mimo obydlené oblasti.

Starosta Chromče František Brdečka přiblížení projektu vítá, podle něj vesnice hustou dopravou trpí.

„Projíždí zde spousta kamionů i osobních aut, kteří míří na Olšany. Při počítání se ukázalo, že je to kolem dvou a půl tisíc vozů denně, což je na silnici třetí třídy až moc. Cesta je navíc úzká," řekl František Brdečka.

Obchvat tu už měl dávno být, říká starosta Rovenska

Podobně to vidí i starosta Rovenska Josef Šincl.

„Hodně si tady zkracují cestu Poláci, řada aut přes Rovensko jezdí kvůli navigaci, která ukáže nejkratší cestu. Obchvat tu už měl dávno být," konstatoval Josef Šincl.

U Rovenska se v minulosti stalo několik vážných dopravních nehod, z nichž některé skončily smrtí. Před několika lety zemřel dvacetiletý motorkář, který na horizontu předjížděl cyklistu a střetl se s protijedoucím vozem. Havaroval zde také polský autobus, který domů mířil z Itálie a jeho řidiče na Rovensko nasměrovala navigace. Kvůli nepřiměřené rychlosti autobus skončil mimo silnici na boku a při kolizi se zranilo sedm lidí. Také v úseku Loučení, kde by měla přeložka ústit, se stalo několik vážných havárií.

Přeložka Postřelmov – Chromeč výrazně sníží také hustou dopravu v Bludově. Kolem této sice obce povede nová rychlostní silnice, která se napojí na obchvat v Postřelmově a končit bude na rondelu v Šumperku. Jenže auta mířící ve směru na Olšany by stejně musela přes Bludov.

„Bez nové komunikace mezi Postřelmovem a Chromčí by pro nás snížení dopravní zátěže nebylo tak výrazné. Takže je optimální, když se ještě řeší napojení směrem na Hradec Králové," míní bludovský starosta Pavel Ston.