Naproti šumperské prodejně Albert měla v Jesenické ulici postavit prodejnu firma Baumax, ještě před časem vedení tvrdilo, že obchod hodlá otevřít v polovině roku 2011. To se ovšem nestalo a do země se ještě nekoplo.

Na dotaz Deníku, zda se v dohledné době začne stavět, mluvčí společnosti Baumax nereagoval. Další hobby market měl vyrůst v areálu bývalé Hedvy v Žerotínově ulici.  Pro stavbu již bylo vydáno stavební povolení. „Podle našich informací investor z akce zcela odstoupil a stavět nebude," sdělil vedoucí stavebního odboru šumperské radnice Luděk Felkl.

A další větší prodejna nebude ani v Temenické ulici na místě, kde nyní stojí zchátralá kotelna. Ruina bude patrně v lokalitě strašit dál. Objekt vlastní developerská firma Agile Investment, získala ho v exekuční dražbě v roce 2006. Firma chtěla kotelnu zbourat a na jejím místě postavit prodejnu. Tu pak měla pronajmout nadnárodní společnosti Interspar. Stavbu ale v územním řízení zablokovalo občanské sdružení Senová, kterému se nelíbilo, že by v lokalitě s rodinnými domy měl stát velký obchod. Odpůrci tehdy stavby argumentovali hlavně zvýšením hluku a prašnosti. Na šumperskou radnici dokonce putovala petice s tisíci podpisů.  Administrativní průtahy nakonec ukončila sama společnost Interspar, která se rozhodla, že v Šumperku prodejnu otevírat nebude a odstoupila od smlouvy s developerskou firmou.

„V projektu jsme nechali 30 milionů korun, zatím neúspěšně hledáme nájemce místo Intersparu. Dokud ho nenajdeme, nic se stavět nebude,"   sdělil Miroslav Uhlíř ze společnosti Agile Investement. Původním záměrem firmy byla ještě stavba bytových domů na pozemcích za kotelnou, ani tento plán ale nevyjde. „O bytové domy by byl zájem, ale stavět nemůžeme bez toho, že by se vyřešil prostor kotelny. Problém je ve vedení inženýrských sítí," dodal Miroslav Uhlíř.

Na kotelnu, která ulici hyzdí již řadu let, je sice vydán demoliční výměr, ale firma Agile Investement s odstraněním stavby zatím nepočítá. „Firma s bouracími pracemi již částečně začala, a i když nepokračují, demoliční výměr má již neomezenou platnost," vysvětlil šéf stavebního odboru šumperské radnice Luděk Felkl.

Kotelnu a přilehlé pozemky získala developerská firma v za 10 milionů korun, šumperská radnice se tehdy aukce nezúčastnila. Na nákup nemovitostí a pozemků totiž neměla v rozpočtu vyčleněny peníze.