Nový obor reagující na požadavky zaměstnavatelů v regionu, nabízí například Střední škola železniční, technická a služeb v Šumperku. Ta vznikla spojením učiliště v ulici Generála Krátkého a železniční a stavební školy zvané Zámeček. Nyní školu navštěvuje kolem osmi stovek studentů. Z nabídky pro příští školní rok si budoucí učni mohli vybrat například učební obor operátor skladových prostor. Ten by měl alespoň zčásti nahradit obor prodavačka, který si volí především dívky. Jenže po jeho absolvování mívají problém s uplatněním.

„Obor operátor skladových prostor otevíráme i po konzultaci s úřadem práce, o tyto profese zájem na trhu práce skutečně je," uvedla ředitelka Střední školy železniční, technické a služeb Irena Jonová. Přímo v Šumperku by vyučení skladníci uplatnění mohli najít třeba ve firmě Nuget, velké sklady má i řada marketů.

„I když jsme tomuto oboru dělali velkou propagační kampaň, počet přihlášek není velký. Rodiče stále ještě preferují u dětí vzdělání s maturitou, i když některé učňovské obory jsou z hlediska uplatnění daleko perspektivnější. Jasno budeme mít po druhém kole v červnu, protože pak se zřejmě budou hlásit děti, které u přijímacích zkoušek neuspěly," vysvětlila Irena Jonová. Naopak poměrně velký zájem je podle ní o řemeslo strojního zámečníka. Tato profese je ze strany firem dlouhodobě žádaná.

Nové obory se chystá zavádět do výuky také Střední škola gastronomie a farmářství v Jeseníku. Vznikla sloučením jesenické potravinářské školy a zemědělského učiliště v Horních Heřmanicích.

„Bohužel rozhodnutí, že nové obory můžeme od příštího školního roku otevřít, přišlo na poslední chvíli na přelomu ledna a února. To už byli mnohé děti a rodiče rozhodnutí. Takže přihlášek se nám sešlo poměrně málo a větší zájem čekáme až v druhém kole. Doufáme, že se děti budou hlásit na obor včelař, zahradník nebo jezdec a chovatel," konstatovala ředitelka školy Silvie Pernicová. Dodala, že s velkou pravděpodobností se nové obory budou plnit až od školního roku 2016/2017, kdy už by se novinky mohly dostat do povědomí veřejnosti.

Střední škola gastronomie a farmářství se ale potýká i s nezájmem o tradiční obory, které jsou nyní unikátní pro celý kraj. Výuční list v Jeseníku mohou získat třeba řezníci. „Třídy máme naplněné jen šesti, devíti dětmi, což je nepochopitelné. Na naší škole je přitom obor řezník jediný v kraji," dodala Silvie Pernicová.