„Prvním filmem, který jsme promítli i neslyšícím a nevidomým divákům byli poslední básníci, což bylo letos v dubnu. Nyní má premiéru film Jana a Zdeňka Svěrákových Po strništi bos, který je i díky veřejné sbírce vybavený skrytými titulky pro sluchově postižené diváky a audio popisnou stopu pro zrakově postižené diváky,“ řekl ředitel kina Oko Šumperk Kamil Navrátil.

Skryté titulky a audio stopu budou moci diváci poslouchat a vidět na speciálních zařízeních, kterými jsou vybavena zatím pouze tři kina v republice. Mezi ně se od letoška řadí i šumperské Oko jako první v Olomouckém kraji.

Ilustrační foto
V Jeseníkách se vážně zranil koloběžkář



„Pro nevidomé a slabozraké můžeme nabídnout sluchátka, kde je popisná audiostopa, která pomáhá k orientaci v ději. Kromě popisného audiokomentáře uslyší diváci dialogy z plátna. Pro neslyšící potom máme speciální titulkovací zařízení,“ dodal Kamil Navrátil.
Pomůcky pro hendikepované se podařilo získat díky projektu Kino pro každého, jehož autorem je Pavel Vítek. „Doufáme, že další filmy pro hendikepované diváky již budou vznikat i bez veřejných sbírek a technologie budou nedílnou součástí každého kina,“ sdělil Petr Vítek. 

Věra Lukešová s vrátným šumperské Hedvy v 70. letech minulého století
V Hedvě našla práci i budoucí švagrovou. Milovanou fabriku teď bourají