Krajský soud v Olomouci bude už tento týden řešit žalobu na neplatnost dvou smluv mezi městem a Wanemi. V té první se jedná o prodej nejdůležitějších pozemků pro stavbu továrny, ve druhé o pozemky, které mají sloužit jako zelená clona oddělující firmu od okolních rodinných domů.

Žalobu na neplatnost smlouvy na prodej pozemků, uzavřené za velmi zamotaných okolností, podalo město. U Okresního soudu v Šumperku loni v únoru uspělo. Soudkyně Simona Řeřuchová konstatovala, že smlouva je neplatná, protože Wanemi zaplatila za pozemky o den později, než měla.

Firma zaplatila za pozemky pozdě

Smlouvu na prodej pozemků schválilo v červenci 2010 tehdejší zastupitelstvo, v němž převažovali příznivci projektu. Starosta měl smlouvu podepsat po uhrazení kupní ceny. Termín byl 30. září.

Firma však peníze poslala s jednodenním zpožděním 1. října. Tehdejší starosta Zdeněk Kolář (ODS) tedy nechal smlouvu nepodepsanou v trezoru a postaral se, aby se na poslední chvíli před volbami nemohlo sejít zastupitelstvo a pozdní uhrazení posvětit.

Už po volbách, 9. listopadu 2010, ale smlouvu v době několikahodinové Kolářovy nepřítomnosti podepsal místostarosta Lubomír Sommer (KDU-ČSL). Ten na rozdíl od starosty patřil k těm, kteří projekt podporovali nebo mu aspoň nebránili. Následující den po podpisu smlouvy se sešlo nové zastupitelstvo, v němž už převažovali odpůrci záměru. Vzápětí radnice podala žalobu.

„Starosta konal správně, když smlouvu nepodepsal. Neměl k tomu oprávnění, muselo by se znovu sejít zastupitelstvo a termín posunout," konstatovala ve svém loňském rozsudku soudkyně Simona Řeřuchová.

U okresního soudu uspělo město, Wanemi se odvolala

Firma Wanemi se proti tomu odvolala. „Ne referendum, ale teprve soudy a jejich pravomocná rozhodnutí určí další vývoj celé věci. Ani tento soud ale není konečná. I kdybychom u odvolacího soudu neuspěli, pořád ještě platí smlouva o smlouvě budoucí na prodej pozemků," upozornil mluvčí firmy Wanemi Petr Vintrocha.

Víkendové referendum rozhodlo o tom, že město nemá prodávat potřebné pozemky firmě Wanemi. Pokud by ale společnost u soudu uspěla a ten konstatoval, že kupní smlouva je platná, nemělo by už referendum v podstatě smysl. Platila by totiž zřejmě více než dva roky stará smlouva o prodeji pozemků.

Zvrátí soud výsledek referenda?

„Je možné, že by verdikt soudu zvrátil výsledek referenda. Přesto je dobře, že se konalo, i když mělo být hned na začátku, kdy se o celé věci začínalo jednat. Z hlasování jasně vyplynulo, jaká je vůle občanů města. Vzhledem k tomu, že je referendum platné, je jeho výsledek pro zastupitele závazný a neměli by hlasovat pro prodej pozemků," řekl starosta Zábřeha František John (KDU-ČSL).

„Pro nás vůle lidu znamená, že se musíme hlavně soustředit na probíhající soudní spory, abychom v nich uspěli. Pokud bychom prohráli, tak bychom se na základě výsledků referenda měli odvolávat k dalším instancím. Problém je, že jakékoliv soudy trvají hodně dlouho a jsou finančně nákladné," dodal starosta.

Spory se vlečou už šest let

Spor o projekt se táhne už šest let. Jeho největší kritikové se v roce 2010 dostali do zastupitelstva, kde mají dnes většinu. Kvůli běžícím soudům nemá firma Wanemi zatím šanci získat stavební povolení.

Společnost nabídla městu, že od svého záměru ustoupí, požaduje za to ale od města sumu 98 milionů korun. To jsou podle jednatelů firmy náklady, které za šest let vložili do přípravy projektu. Pro radnici je ale taková částka, která tvoří téměř polovinu ročního rozpočtu města, nepřijatelná. Snaha o mimosoudní dohodu se proto ocitla na mrtvém bodě.