„Náklady na provoz jsou minimální. Je to velmi přínosná služba jak pro vedení města, tak pro občany. Díky vlastnímu hardwarovému modulu je nezávislá na internetu. Dokud funguje mobilní operátor, je služba v provozu," přiblížila nový informační systém mluvčí zábřežské radnice Barbora Šmoldasová.

Každý, kdo si zřídí účet v informačním systému, si může vybrat množství a typ informací, které chce přijímat a jakým způsobem. Jde o informace v krizových situacích, o plánovaných odstávkách vody nebo elektrické energie, uzavírkách místních komunikací, termínech mimořádného svozu odpadu, konání zastupitelstva města a další užitečné novinky.

Registrace do systému je jednoduchá. Zájemci najdou příslušný webový formulář na oficiálních stránkách města www.zabreh.cz nebo se mohou zaregistrovat přímo na adrese https://ais.muzabreh.cz/klient. Registraci je možné kdykoliv později upravit nebo úplně zrušit.

Občané, kteří mají o tuto službu zájem, zadají do databáze své telefonní číslo, případně e-mailovou adresu, na kterou chtějí novinky zasílat. Zároveň si určí heslo, jež budou využívat pro správu svého účtu. Kdykoliv pak mohou nahlížet do seznamu odeslaných zpráv nebo si upravovat rozsah poskytovaných informací.

Město Zábřeh už podobnou službu několik let nabízí. Jedná se o SMS infokanál, který zasílá zprávy na mobilní telefony. Z něho město přechází na modernější způsob. Stávající infokanál tak bude možné využívat už jen do konce září.

„Kvůli neúplnosti údajů v současném systému není možné automaticky převést stávající uživatele na nový informační software. Žádáme proto občany, kteří služby SMS infokanálu využívají, aby se přeregistrovali. Ti, kteří nemají přístup na internet, se mohou přijít zaregistrovat osobně na sekretariát městského úřadu na Masarykově náměstí," doplnila Barbora Šmoldasová.

Nová služba je pro odběratele zpráv zcela zdarma. Město do budoucna zvažuje, že okruh poskytovaných informací z radnice ještě rozšíří. Navíc chce nabídnout také možnost odběru novinek o kulturním či sportovním dění ve městě.