„Občané a instituce mají nyní lhůtu na to, aby k nové čtyřproudé komunikaci vznášeli připomínky. Nedávno se konala schůzka zástupců dotčených obcí a organizací s investorem a zatím panuje shoda. Ale ozvat se nyní může kdokoliv," uvedl starosta obce Bludova Pavel Ston. Obavy údajně vzbuzují různé ekologické spolky, kterým by citelný zásah do krajiny mohl vadit.

Problematickou fází bude ale také výkup pozemků, který začne až po detailním zpracování projektové dokumentace. Ta stavbu přesně vymezí a až poté hodlá investor, Ředitelství silnic a dálnic, oslovovat vlastníky parcel.

„Před několika lety zde sice někteří lidé spekulativně nakupovali pozemky, ale naštěstí se podstatně zjednodušil vyvlastňovací proces. Doufáme, že stavbu nikdo výrazně brzdit nebude," dodal Pavel Ston.

Novostavba obchvatu obce Bludov a Dolních Studének bude pátou a zároveň poslední novou rychlostní komunikací ve směru od Mohelnice do Šumperku. Silnice se napojí na obchvat Postřelmova, ústit bude na rondelu u hřbitova na kraji Šumperku.

Především pro obyvatele Bludova se bude jednat o velkou úlevu. Hlavním tahem kolem zámku totiž denně projede více jak patnáct tisíc aut. V době dopravních špiček je tak velmi obtížné silnici přejít. Obchvat také svede přehuštěnou dopravu z problematického tahu přes Bludovský kopec, kde se stala řada tragických nehod. 

Obchvat – BludovInvestor: Ředitelství silnic a dálnic Olomouckého kraje
délka: 5635 m
Mostní objekty: 21
Mimoúrovňové křižovatky: 2
Okružní křižovatky: 2
Předpokládaná cena stavby: 3 367 123 333 Kč (bez DPH)
Katastrální území: Postřelmov, Bludov, Sudkov, Dolní Studénky, Šumperk