Už se touto úzkou dvojitou zatáčkou nemusejí protahovat jak uchem jehly. Rájec objedou po nově otevřeném obchvatu. Při jeho slavnostním otevření pokřtili silnici šampaňským zástupci investora, dodavatele i kraje v čele s hejtmanem Ivanem Kosatíkem.

„Severojižní magistrála I/44 z Mohelnice do Mikulova je nejdůležitější prioritou dopravy v kraji. Dnes zahajujeme provoz už na druhé stavbě. První byl obchvat Postřelmova, doufám, že na podzim začne stavba obchvatu Zvole, a věřím, že propojení až k polské hranici není hudbou daleké budoucnosti,“ řekl Kosatík. Starosta Rájce Vladimír Hroch (nez.) připomněl, že rájecké esíčko bylo svědkem mnoha tragických nehod.

Obchvat, který vyvedl dopravu z přetíženého Rájce, si vyžádal 107 milionů korun. Ze tří čtvrtin ho financuje Evropská unie, zbývající čtvrtinu poskytl Státní fond dopravní infrastruktury.

Nový úsek silnice je dlouhý dva kilometry, spojnice mezi Rájcem a Leštinou ho kříží v podobě podjezdu. Silnice má jen dva pruhy. Po vybudování velkého čtyřproudového obchvatu Zábřeha bude sloužit jako napojení Zábřeha směrem od Zvole.

Otevření obchvatu si v pátek nenechalo ujít několik desítek obyvatel Rájce. Někteří přišli pěšky, další přijeli na kole.

„Ráno v obci kolikrát ani nebylo možné přejít s dětmi silnici. Cizí náklaďák třeba zastavil před přechodem, ale osobní auto z protisměru vás málem srazilo,“ řekla Stanislava Ptáčková z Rájce. Na slavnosti nechyběly ani děti z rájecké školky a nadšeně se fotografovaly s moderátorem akce, kterého znají z pohádek, pražským hercem Janem Čenským.

„Těšíme se na obchvat už léta. Opravdu si vydechneme, protože školka má okna na hlavní silnici, užili jsme si tam prachu a hluku,“ řekla učitelka Jarmila Pokorná. Její kolegyně Jiřina Němečková dojíždí do Rájce ze Zábřehu už dvacet let.

„Zpočátku jsem ráno cestou do práce potkala maximálně dvě auta, teď mě míjejí celé kolony. Kolikrát musím z kola sesednout, jaký mám strach,“ řekla Jiřina Němečková.

Související článek:
Pět lidí blokuje stavbu obchvatu Zvole