Pomohou obnově a zachování nejcennějších částí přírody v Národní přírodní rezervaci Praděd.

V nejvyšších partiích Jeseníků se nachází horská tundra. Nad úrovní lesa se dříve pásl dobytek a louky místní obyvatelé kosili. Díky lidské péči jsou zdejší trávníky tak pestré.

„Poté, co se s pastvou přestalo, začaly postupně zarůstat. Rozšířila se borůvka, která tvoří poměrně rozsáhlé a souvislé porosty. Jiné druhy rostlin v nich nemají šanci přežít,“ popsal jeden z problémů oblasti Radek Štencl ze Správy CHKO Jeseníky.

Na Pradědu v noci na 6. října 2017 napadl první sníh
Na Pradědu napadl první sníh

Přirozenou obnovu lesa zase komplikují velcí býložravci, kteří nadměrným okusem ničí malé stromky, především listnáče. Na Pradědu a v jeho okolí je také třeba více pracovat s návštěvníky, aby porozuměli, jak a proč vůbec je třeba o zdejší přírodu pečovat.

Na tyto problémy reaguje nový projekt Agentury ochrany přírody a krajiny. Do roku 2023 by se v jeho rámci mělo obnovit zhruba pětadvacet hektarů horských trávníků.

Lesníci rovněž vysází a oplotí bezmála šest tisíc jeřábů, sedm stovek javorů a čtyři sta padesát jedlí, což pomůže obnovit přirozené složení zdejších lesů.

Pátrání po ztraceném myslivci pod Králickým Sněžníkem
Záhadná smrt na lovu: policie už ví, jak zemřel myslivec pod Sněžníkem

350 druhů rostlin ve Velké kotlině

Přímo v terénu již dva pracovníci seznamují návštěvníky se zdejší přírodou a monitorují výskyt některých rostlin a živočichů.

„Těší mne, že se ochrana přírody neuzavírá sama do sebe. Projekt není zaměřen jen na obnovu zdejší jedinečné přírody, ale věnuje velkou pozornost právě i práci s návštěvníky. Bez spolupráce s lidmi, turisty i místními, není totiž přírodu možné dlouhodobě a efektivně chránit,“ konstatoval náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž.

Národní přírodní rezervace Praděd je největší a nejkomplexnější chráněné území svého druhu v České republice. Rozkládá na dvou tisících hektarech v okolí Pradědu a hlavního jesenického hřebene.

Na Petrových kamenech například jako na jediném místě na světě rostou zvonek jesenický a lipnice jesenická.

Ve Velké kotlině se vyskytuje více než 350 druhů rostlin. Žijí zde i vzácní motýli jako okáč menší nebo okáč horský.

Motorová jednotka Desná na nádraží v Petrově nad Desnou v roce 2013.
Podesní opustí poslední zelenomodrobílý motorák