„Řekl bych, že studie Natura 2000 je rozpracována velmi odborně. Hotová je i studie na vytvoření energetického ostrova, to je řešení bez nutnosti přivedení elektrického kabelu k chatě. Pracuje se na systému čištění odpadních vod," popsal pokrok záměru v posledním půlroce předseda výboru Spolku pro obnovu poutního místa Vřesová studánka Pavel Holubář.

Sdružení chce na Vřesové studánce obnovit kapli a horskou chatu v rozsahu, v jakém existovaly před svým zničením. Podle Jana Jemelky se spolek snaží lokalitu oživit jako místo setkávání různých generací a národností.

„Nikdo nemusí mít strach, že zde vyrostou lanovky a budou se tu prohánět lyžaři. Jde o to skloubit zdejší krásnou přírodu s kultivovaným životem návštěvníků, který bude přírodu respektovat," řekl zakládající člen spolku.

Výstava o Vřesové studánce v šumperském muzeu

Výstava o Vřesové studánce v šumperském muzeu. Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Starosta projekt podpořil

Členství ve spolku v červnu schválila obec Loučná nad Desnou, na jejímž katastru poutní místo leží. Starosta Loučné Jaroslav Sembdner obnovu obou objektů podpořil.

„Chata by byla jediný záchytný bod pro turisty směrem na Šerák, ať v létě pro občerstvení nebo v zimě, když se dostanou do nesnází," řekl v květnu v rozhovoru pro Šumperský a jesenický deník.

„Z hlediska dlouholeté praxe horského záchranáře vím, že pokud by chata na Vřesové studánce stála, možná by někteří lidé, kteří v horách v této lokalitě zahynuli, dnes ještě žili," dodal.

Záměr by měli během několika týdnů dostat na stůl úředníci, kteří se zabývají ochranou přírody.

„Předpokládám, že do konce roku podáme žádosti na Agenturu ochrany přírody a krajiny. Budou v nich naše podklady a studie, abychom mohli uspět s některými žádostmi o výjimky v oblasti chráněných rostlin a podobně," řekl Pavel Holubář.

Záměr obnovy poutního místa mohou lidé podpořit v petici. Do tištěných archů se podepsalo okolo tří a půl tisíce lidí, dalších jedenáct stovek jich podpořilo elektronickou verzi petice.

Komplikace

Plánům stojí v cestě několik komplikací. Tou asi nejzávažnější jsou nevyjasněné majetkové vztahy u pozemků, na kterých by měly budovy vyrůst. V současné době parcely vlastní stát prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny. O jejich vydání požádala církev, stát jí ale nevyhověl. Církev proti tomu podala žalobu. „V oblasti restitucí se nic nového neděje," konstatoval Pavel Holubář.

Poutní místo je tématem výstavy, kterou hostí Galerie mladých šumperského vlastivědného muzea. Lidé se zde mohou dozvědět informace o historii poutního místa, plánech na jeho obnovu nebo se seznámit s prací členů spolku.

K vidění jsou zde i unikátní kousky. Například zvon z původní kaple na Vřesové studánce nebo návštěvní kniha ze zaniklé chaty.