Dvouapůlkilometrová silnice do Žlebu je plná nerovností. Dopravní značka řidiče upozorňuje také na nebezpečnou krajnici. Třicítka místních obyvatel je přitom na této komunikaci při svých cestách do zaměstnání, škol či k lékaři závislá. Cestu využívá také řada chatařů, kteří po ní jezdí do osady či sousedních Vysokých Žibřidovic na chalupu.

„Flekovali ji na jaře, ale jen sem tam díru. Úplně nový povrch se tu dělal někdy před třiceti lety. Od té doby tu vždycky jen něco zalepí," řekl jeden z obyvatel Žlebu Bohuslav Masný.

Petici iniciovala Pavlína Štanglová. Posbírala pod ni podpisy téměř všech stálých obyvatel vesnice.

„Po vysoké škole jsem se vrátila domů a začala jsem každý den jezdit do práce a z práce. Cestu musím absolvovat dvakrát denně, to byla asi ta největší pohnutka," objasňuje, co ji k sepsání petice vedlo. Při jízdě po nerovném povrchu dostávají zabrat i tlumiče aut. Vozy se pak musí často opravovat.

Silnice patří Olomouckému kraji. Ten s její kompletní opravou letos nepočítá, cestu čeká jen obvyklá průběžná údržba.

„V plánu oprav na rok 2014 sestavovaným Správou silnic Olomouckého kraje v průběhu čtvrtého čtvrtletí 2013 bohužel celková oprava Vámi uváděné silnice není zahrnuta," stojí v odpovědi kraje iniciátorce petice.

O opravu silnice včetně osazení svodidel v nebezpečných úsecích požádalo kraj i město Hanušovice. „Paní starostka se snaží, ale je to krajská cesta. Z kraje je k nám hrozně daleko. Nemyslím si, že zrovna taková malá vesnička jako my něco zmůže," uvažuje Pavlína Štanglová.

Zda se cesta opravy dočká alespoň v roce 2015, bude jasné na konci letošního roku.