Například cesta ze Šumperka do Olomouce přes Zábřeh bude nově o korunu dražší u základního jízdného i pro držitele zákaznických In-karet. Jízda mezi Šumperkem a Jeseníkem stát o dvě koruny víc.

České dráhy naopak snižují rozdíly mezi cenami jízdenek v první a druhé třídě při cestování na vzdálenost delší než sto dvacet kilometrů. „Zatímco dosud byla jízdenka první třídy dražší o padesát procent, nově to bude jen o třicet procent," sdělila mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Velkou novinkou bude zavedení jízdenek i pro děti do šesti let, které jezdí zdarma. Nově budou muset mít jízdenku s nulovou hodnotou. Dopravce její zavedení odůvodnil nutností vést si statistiku takových přeprav.

„Bezplatnou jízdenku pro dítě bude možné získat u pokladní přepážky nebo ji vystaví přímo průvodčí ve vlaku bez jakýchkoliv formalit, tedy i při nástupu do vlaku ve stanici, kde je otevřená pokladna," doplnila Kateřina Šubová.

Změny čekají také větší skupiny, které cestují na společnou zvýhodněnou jízdenku. Nově ji bude možné v den odjezdu koupit pouze pro skupinu maximálně pěti spolucestujících. Větší skupiny získají slevu jen pokud se nahlásí nejpozději tři dny před odjezdem prostřednictvím objednávkového formuláře s uvedením počtu cestujících.

„Jako bonus za předhlášení jízdy taková skupina obdrží místenky nebo vyhrazení míst ve vlaku zdarma. Předhlašování větších skupin umožní lépe zajistit případné posílení kapacity vlaků," vysvětlila mluvčí Českých drah.

Změny v odbavování skupin ale nebudou platit už od této neděle. České dráhy jejich zavedení plánují během platnosti tohoto jízdního řádu, přesný termín ale zatím nestanovily.

Zavedení tohoto opatření ale mnozí kritizují. „Tři dny předem prostě nevím, kolik lidí přesně pojede. Stane se, že někdo onemocní nebo mu do toho něco přijde. A naopak, někdo nepřihlášený přijde až přímo na nádraží. Takto mi nikdy nebudou sedět počty cestujících s objednávkou," stěžuje si vedoucí skautského oddílu, který si nepřál být jmenován.

Dodal, že situaci vyřeší prostě tím, že koupí až v den odjezdu více skupinových jízdenek po pěti cestujících podle toho, kolik členů výprava bude mít.

České dráhy zavádějí také nový věrnostní program pro pravidelné zákazníky. Ti ale přijdou o tříprocentní slevu za nákup jízdenky přes elektronickou peněženku na zákaznické In-kartě.

Bonus bude jen za nákup jízdenek přes internet na e-shopu Českých drah. Za každých utracených deset korun dostane zákazník jeden bod. Za ně pak bude možné získat slevy na jízdném nebo na vstupném do vybraných muzeí zaměřených na železnici.
Jízdní řád, který začne platit v neděli, přináší v našem regionu několik novinek. Tou největší je nahrazení některých spěšných vlaků mezi Jeseníkem a Zábřehem rychlíky, které budou ze Zábřehu pokračovat do Brna. Cestujícím tak odpadne přestup.

Polední rychlík ze Šumperka do Brna bude jezdit denně, dosud to bylo jen v pátek. Na ostatních tratích jsou změny jen drobné a většinou jde o úpravu odjezdů v návaznosti na přípoje.

Od neděle platí nové jízdní řády i v autobusové dopravě. Změn je celá řada. Lidé z Mohelnice ocení, že nově bude jezdit autobusový spoj z města ke každému a od každého vlaku.

„Trasa autobusu z vlakového nádraží do centra bude v některých časech zkrácena. Tyto spoje nebudou zajíždět na sídliště přes ulice Spartakiádní a Pionýrů. Umožní to zkrátit dobu jízdy a vykrýt tím všechny přijíždějící vlaky," vysvětlil starosta Mohelnice Pavel Kuba.

V Jeseníku se cestující dočkají nového spoje z nádraží po čtvrt na deset večer. Ten bude navazovat na spěšný vlak ze Zábřehu a zaveze cestující na autobusové nádraží. Dále pak bude pokračovat do Velkých Kunětic.

Všechny změny v autobusových jízdních řádech je možné najít na internetových stránkách Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje www.kidsok.cz nebo na stránkách autobusového dopravce Arriva Morava www.arriva-morava.cz.