„Trasa dlouhá zhruba čtyři kilometry se vyhýbá hlavní silnici. Návštěvníci si tak mohou vychutnat výhledy na okolí řeky Branné tak, jak jej znávali výletníci na počátku dvacátého století," sdělil iniciátor obnovy trasy Tomáš Drápal.

Větší část okruhu vyznačuje zelená značka, kterou značkaři vytyčili po nové trase. Od nádraží v Branné vede nově kolem Mariánského pramene, hradu Kolštejn na branenské náměstí. Odtud sestupuje k hájence Banjaluka. Do výchozího místa se mohou výletníci vracet po stávající žluté značce kolem řeky a železniční trati.

Trasa již získala nový vzhled. Pracovníci ji vyčistili od náletů a upravili cestičky. Na původní místo se také vrátila lávka přes říčku Branná.

„K terénním pracím jsme využili teplého počasí na počátku března. Koncem dubna osadíme po dodávce z výroby na všech trasách v Branné a okolí nové směrovky," uvedl David Mičunek z odboru značkařů Klubu českých turistů v Šumperku.

Na trasu mohou turisté nastoupit ze tří stran. Buď z náměstí v Branné, od hájovny Banjaluka nebo od branenského nádraží.

Značkaři současně přeložili část naučné stezky Pasák. Mezi nádražím a náměstím v Branné nyní vede přes Mariánský pramen, mimo hlavní silnici. V následujících letech by se na ní měli turisté dočkat nového vybavení a deseti informačních zastavení.

Trasa pod Brannou není jediná, která v poslední době v Jeseníkách vznikla. Například v okolí Mravenečníku provádí návštěvníky areálu Kouty nová červená turistická značka.

Podle Davida Mičunka Klub českých turistů vítá aktivity obcí či podnikatelů, které umožní přeložit turistické trasy na nová atraktivnější místa a napomáhají tak zvýšit turistický ruch.

„Z dosavadního vývoje sítě tras v Jeseníkách je zřejmé, že se turistické značení stalo žádanou infrastrukturou turistického ruchu," poznamenal David Mičunek.