Resort si stále drží možnost vystavět pro své úředníky nové sídlo na protějším kopci. Že by k tomu došlo, ale odmítá.

Administrativní komplex zvaný Pentagon dostal v loňském roce za 53 milionů korun novou fasádu a okna. Za dalších zhruba šedesát milionů korun má následovat obnova interiérů z éry socialismu.

„Záměr počítá s výměnou silno a slaboproudých rozvodů, se změnou dispozic interiérů či novým požárním zabezpečením. Jedná se o generální rekonstrukci," řekl vedoucí Oddělení investic a rozvoje Městského úřadu Jeseník Jiří Uher.

Velkou část budovy obývají úředníci České správy sociálního zabezpečení a Úřadu práce. Stát je měl v plánu ze zastaralého Pentagonu vystěhovat a postavit pro ně nové sídlo u jesenického soudu.

Město chtělo takovému scénáři zabránit. S ministerstvem práce a sociálních věcí se dohodlo, že státní zaměstnanci v Pentagonu zůstanou, když samospráva objekt opraví. Na podobě úprav interiérů však obě strany stále nenašly shodu.

„Ze strany ministerstva jsou bohužel kladeny stále nové požadavky. Nabýváme dojem, že ministerstvo nechce přistoupit na řešení, které město navrhuje, a hodlá stavbu oddalovat," řekl starosta Jeseníku Adam Kalous. Zatím poslední seznam požadavků obdržel v půli září.

Starosta také zmínil, že stát požádal o prodloužení stavebního povolení na novou budovu u soudu. „Pořád si tuto variantu drží jako možnou," poznamenal.

Jsou i obavy z nejčernějšího scénáře

Podle nejčernějšího scénáře by město do administrativního komplexu nainvestovalo přes sto milionů korun, státní úředníci by se nakonec vystěhovali a poloprázdný Pentagon by zůstal samosprávě na krku.

„Samozřejmě z tohoto strach máme. Město se kvůli této zásadní investici bude muset dále zadlužit. Pokud ministerstvo nakonec řekne, že bude stavět nový dům, předpokládám, že projekt (rekonstrukce interiérů, pozn. red.) v navržené podobě padá," řekl starosta Kalous.

Ministerstvo práce a sociálních věcí hodlá podle svého mluvčího s městem dále spolupracovat.

„Začátkem září jsme zaslali zástupcům města Jeseník naše finální stavebně-technické a ekonomické požadavky, o kterých se bude dále intenzivně jednat. V současné době nevyvíjíme žádné aktivity směrem k výstavbě nové budovy," sdělil mluvčí resortu Petr Sulek.

Budovu zvanou Pentagon postavily v roce 1974 jako své ředitelství Rudné doly. V 90. letech objekt odkoupil stát a umístil zde sídlo okresního úřadu. V roce 2009 stavbu za symbolickou jednu korunu získala samospráva.