„Nedávno zapršelo a ve sklepě jsme měli vodu s blátem, to se dříve stávalo jednou za několik let. V poslední době ale už třikrát,“ komentoval jeden z místních obyvatel.

Obnova povrchů je nyní v režii města, výměnu kanalizačních sítí i přípojek měla na starost společnost Vodohospodářská zařízení (VHZ) v rámci velkého projektu Horní Pomoraví II. Byl dokončený loni a představoval investici přes miliardu a půl korun. Za tyto peníze se podařilo obnovit kanalizační infrastrukturu ve velké části šumperského regionu.

„O problémech ve Vančurově ulici víme a aktuálně je řešíme, s tamními lidmi jsem již jednali. Snažíme se najít krátkodobé i později i dlouhodobé řešení,“ sdělil předseda představenstva VHZ Petr Suchomel. Podle něj jsou jednou z možných příčin přívalové deště, na které není žádná kanalizace dimenzována.

První úsek Vančurovy ulice se podařilo spravit loni, kromě nového koberce jsou také čerstvě vydlážděné a rozšířené chodníky, obměnilo se také veřejné osvětlení. Totéž je na programu v nynější etapě, která se týká druhé části cesty až po Havlíčkovu ulici. Vančurova ulice je tak druhým rokem neprůjezdná, osobní auta i autobusy musí po objízdných trasách.

„Zatím vše pokračuje podle plánu a z naší strany nenastaly problémy. Potíže s kanalizací jsou věc provozovatele,“ konstatoval místostarosta Tomáš Spurný.

Obyvatelé z Vančurovy ulice po nápravě neutěšeného stavu hrbaté a děravé vozovky volali řadu let. Komunikace totiž měla nestabilní podloží a v podstatě se propadala. To byl pozůstatek nekvalitně provedených zásahů z 80. let minulého století. Cestu ale nemělo smysl spravovat dříve, než se obnoví kanalizační stoky.

Amálka z Hrabenova trpí ojedinělou vážnou kožní chorobou, podobně nemocných je jen několik lidí na světě.
Dívenka trpí vzácnou nemocí, rodině pomáhá nadace
Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně
Turbíny na Dlouhých stráních se točí stále častěji, přibývá i turistů