Celkem dotační úřad schválil příspěvek šesti projektům. Do regionu mají přilákat více turistů a vznikne díky nim 35 nových pracovních míst.

Hned dvě investice připravují podnikatelé v Loučné nad Desnou. Jeden z nich chystá na zdejším zchátralém zámku vybudovat hotel Chateau Wiessenberg. Po rekonstrukci má v části křídla zámeckého areálu vzniknout komplex s restaurací, ubytováním pro 30 osob a recepcí. V areálu se má nacházet také galerie rodu Kleinů.

Chystaná oprava zámku je velmi dobrou zprávou pro zdejší samosprávu. „Zámecký park, celé okolí včetně parkoviště je opraveno. Pokud bylo majiteli v Regionálním operačním programu vyhověno s žádostí na opravu zámku, budeme jedině rádi. Je to jediná věc, která dost hyzdí střed obce a je jasné, že to pro nás má velký význam," poznamenal starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek.

Firma R-play hodlá v místní části Kouty postavit nový wellness hotel. Ubytovací zařízení má mít přímou vazbu na sportovní areály v Koutech, Přemyslově a na Červenohorském sedle. Objekt má mít kapacitu 90 lůžek, restauraci, wellness centrum s bazénem, vířivkami, saunami a masážemi a společenský sál pro 200 lidí.

Ředitel Úřadu Regionální rady zmínil velký zájem podnikatelů o budování nových ubytovacích kapacit v blízkosti nové sjezdovky v Koutech. „Předpokládáme, že tím patrně vidí určitou možnost nabídnout díky této sjezdovce v tomto místě další služby," poznamenal ředitel dotačního úřadu Ivan Matulík. Velká investice tak podle něj na sebe váže další, díky čemuž vznikají nová pracovní místa. Jen v obou hotelech by měla najít práci bezmála dvacítka lidí.

Lázně Velké Losiny chystají rekonstrukci lázeňského domu Božena. Ten bude spojený propojovací chodbou s hlavním pavilonem Eliška, který získal novou podobu v roce 2011.

„V přízemí by měly být umístěny suché procedury, masáže, ordinace lékařů a rehabilitačních pracovníků. Horní patra budou sloužit jako ubytovací část," shrnul plánovanou rekonstrukci domu Božena obchodní manažer lázní David Křepský.

Investice plánují firmy i na jesenické straně hor. V Lipové-lázních se připravuje rekonstrukce a přístavba chaty U Rybníčku a vybudování nového penzionu Chiranka pod Točem, kde má vzniknout sedm nových pracovních míst.

Letní aktivity chystá vybudovat také skipark ve Filipovicích. Konkrétně bobovou a snowtubingovou dráhu, lanové centrum a dětské hřiště.