„Přišli za námi manželé, kteří se rozváděli a v té době vůbec netušili, že mohou využít služeb nějaké občanské poradny, kde jim pomohou chystat návrhy. Tihle lidé se zadlužili na právnických poplatcích při rozvodu.

Byla tady i paní, které nějakou dobu zaměstnavatel neplatil. Ale přijdou i lidé, kteří si nakoupili opravdu spoustu věcí, které už ale dnes stejně nemají, protože je prodali do bazaru,“ řekla Andrea Běhálková, předsedkyně Rady Sdružení SPES, které poradnu na podzim loňského roku otevřelo.

Od ledna letošního roku totiž začal platit Insolvenční zákon, který posiluje práva věřitelů a zároveň dává šance dlužníkům, kteří se dostali do bezvýchodné finanční situace. Lidé s problémy tak nyní mohou vyhlásit osobní bankrot.

„Jen minulý týden jsem vypisovala čtyři až pět žádostí za den. Ve většině případů šlo o ty, kteří mají kolem osmi až dvanácti věřitelů. Asi polovina z nich pracuje a další část jsou důchodci,“ uvedla Běhálková.

Zadlužit se mohou neúspěšní podnikatelé i obyčejní lidé. „Každý si musí zajistit přípravnou dokumentaci a teprve pak na sebe může vyhlásit osobní bankrot a jít k soudu. Předlužené domácnosti budou muset dodržet určité podmínky.

Musejí zaplatit minimálně třicet procent celkové dlužné sumy a po pěti letech jim bude zbytek dluhu odpuštěn – dostanou tak od soudu vyrozumění, že jsou oddlužněni. Klienti, kteří budou chtít řízení o insolventnosti absolvovat, musejí vypracovat plán, jak své dluhy v pěti letech zaplatí,“ pokračovala Běhálková.