Spolu se svými kolegyněmi z chráněné dílny Reparto v Paloníně vyrábí velikonoční paškály – svíce, které se zapalují při bohoslužbách v kostelech. Letos budou výrobky z Palonína hořet nejen ve svatostáncích po celé České republice, ale také třeba na Slovensku.

„Letos jsme opravdu zahlcení prací. Musíme vyrobit kolem sedmi stovek paškálů. Pracujeme i o víkendech, hotové svíce nestačíme ani počítat," říká Alena Vitásková.

Paškály zdobí už dvanáct let – od doby, kdy se v chráněné dílně začaly vyrábět. Právě ona stála tehdy u vymýšlení různých druhů ornamentů, které se na svíčky umisťují.

A jak těžké bylo se to naučit? „Asi to nemůže dělat úplně každý, je k tomu potřeba výtvarný cit. Člověku se nesmějí třepat ruce, aby byly hladké řezy. A taky je to náročné na oči, proto už tady všechny nosíme brýle," směje se Alena Vitásková.

Každý paškál zdobí kříž, řecká písmena alfa a omega jako připomenutí začátku a konce a letopočet. Další ozdoby už si volí jednotlivé farnosti. Vybírat mohou z katalogu.

„Přidává se třeba holubice, která představuje Ducha svatého, beránek, ozdobné lístky nebo víno, jež se pne kolem kříže," popisuje některé z motivů Alena Vitásková.

Každý jednotlivý dílek zdejší pracovnice nejprve vyřežou ostrým nožem z plátů probarveného vosku. Pak je postupně skládají jako puzzle na svíci. Připevňují je teplem svých dlaní.

Z Palonína putují do kostelů po celé zemi paškály různých velikostí. Od nejmenších půlmetrových, které váží asi jeden a půl kilogramu, až po metr dvacet velké obry. Ty už dají výtvarnicím zabrat. Každá taková svíce váží totiž osm kilogramů. „Velké svíce jsou už těžké na nošení a manipulaci, špatně se s nimi otáčí," vysvětluje Alena Vitásková.

Ta se už deset let pravidelně podílí i na zdobení obřího paškálu pro Armádu České republiky. Ten je stejně vysoký jako člověk, má průměr čtrnáct centimetrů a váží pětadvacet kilo. Manipulovat s ním musejí vždy dvě ženy. K jeho výrobě se ale v Paloníně dostanou až ve druhé polovině dubna. Vždy na začátku května pak vojenský paškál čeká pouť do francouzských Lurd.