VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Paella, uzený pstruh i švábi. Zábřeh provoněl pouliční gastrofestival

Pestrou směsici chutí a vůní nabídl návštěvníkům druhý ročník festivalu Jídlo na ulici, který se konal v sobotu 20. května v Zábřehu.

20.5.2017
SDÍLEJ:

Food festival Jídlo na ulici v ZábřehuFoto: Deník / Michal Krestýn

Milovníci dobrého jídla a pití si zde přišli opravdu na své. Vybírat mohli z pestré nabídky různých pochoutek z celého světa i regionálních specialit.

Ve stáncích, které zaplnily Farní ulici a prostor za zábřežským zámkem, byly k dostání španělské dobroty, jako například paella s mořskými plody, býčí oháňka, tortilla de patata či drobné chuťovky tapas, italské těstoviny, vietnamské rolky a bun bo nam bo, což jsou nudle s hovězím masem, spoustou zeleniny, bylinek a omáčky, nebo mexické burrito a chilli con carne.

Region zastupovaly loštické tvarůžky na slano i sladko, ovčí sýry z Brníčka, dobroty z Levandulové kavárny a statku nebo čerstvý grilovaný či uzený pstruh z malého rybářství Jiřího Macha, které sídlí v zábřežské Hedvě.

Hmyzí lahůdky

Netradiční jídlo nabídl svým zákazníkům Milan Václavík, jeden z nejzkušenějších hmyzích kuchařů v České republice. Cvrčci na másle, grilovaná sarančata nebo švábi v těstíčku zní pro Středoevropana hodně exoticky, ale v Africe nebo jihovýchodní Asii jde o běžný pokrm.

„Nejenže hmyz v sobě skrývá neuvěřitelné variace chutí, ale jeho hlavní předností je vysoký obsah kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Ne nadarmo se nazývá surovinou třetího tisíciletí a postupně, i když pomalu, si nachází své místo v moderním světě,“ představili netradiční pochoutku hmyzí kuchaři.

„Kamarádka mě zlákala, že to vyzkoušíme. Daly jsme si směs různých druhů hmyzu. Zkusila jsem ty červy a nebylo to vůbec špatné, navíc prý hmyz obsahuje hodně enzymů a dalších zdraví prospěšných látek. Ale cvrčky jsem do pusy nevzala, vadí mi ty nohy,“ podělila se o netradiční gastronomický zážitek jedna z návštěvnic Monika Horáková.

Na své si přišli i milovníci sladkého. Ti mohli ochutnat různé dorty, bábovky, domácí muffiny, palačinky nebo raw dobroty. K tomu se podávala špičková káva, pivo z místního pivovaru Welzl a pestrý byl i výběr rumů různých chutí a stáří v jednom ze stánků. 

Autor: Michal Krestýn

20.5.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takhle to vypadá, když mají policisté den blbec.
AUTOMIX.CZ
45

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

Ilustrační foto

Rozloučili jsme se

Víkend bude žhavý, po krátkém osvěžení se vrátí vedra

Teploty až 31 stupňů, ale taky místy přeháňky nebo bouřky, slibuje meteopředpověď na nadcházející víkend v Olomouckém kraji.

Radim Jirout: Vadí mi, že se teď z vody stalo politické téma

ROZHOVOR / Voda je v poslední době tématem, které hýbe Českem. Politici volají po návratu do českých rukou a zastavení zisků plynoucích do zahraničí.

Draci mají plán přípravy, ligu pak zahájí proti Kopřivnici

Druholigoví hokejisté Šumperku již znají plán přípravy i rozpis soutěžní sezóny 2017/2018. Na úvodní domácí zápas si však musí fanoušci Draků letos delší dobu počkat.

Zadržení pachatele a další ukázky. Policisté i hasiči se předvedli v Šumperku

Živo bylo ve čtvrtek 22. června dopoledne před šumperským hotelem Grand, kde se pro veřejnost konali ukázky integrovaného záchranného systému. Svou profesi představili policisté, hasiči i zdravotničtí záchranáři.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies