Výzva insolventního správce Mojmíra Holáska se objevila na oficiálním serveru českého soudnictví v insolventním rejstříku. Podle ní mají zájemci o koupi podat předběžné cenové nabídky do 15. února.

„Zúčastnil jsem se sice už jednoho jednání, ale bylo to jen takové oťukávání, žádný vážný zájemce se zatím neobjevil,“ řekl v pondělí Holásek.

Dodal, že prohlídka jednotlivých závodů v Lukavici, Aloisově a Jindřichově je možná po předchozí domluvě s vedením společnosti a po složení jednoho milionu vratné kauce.

Olšanské papírny jsou od 18. prosince v úpadku a čeká se na schůzi věřitelů, kteří by měli rozhodnout, zda firmu, topící se v dluzích, pošlou do konkurzu či zda úpadek budou řešit reorganizací podniku.

Vedení společnosti žádné informace nepodává s odkazem na insolventního správce. Ten musí do 6. února prověřit majetkovou podstatu společnosti a pohledávky věřitelů.

„Věřitelé podali přes dvě stě přihlášek, ne všechny pohledávky ale mohu akceptovat. Ty uznatelné jsou asi v hodnotě kolem šesti set milionů korun,“ uvedl Mojmír Holásek. Situace tedy jednoznačně spěje ke konkurzu a prodeji závodů.

Výroba se v papírnách zastavila už 15. prosince. Od poloviny ledna se podařilo její část obnovit – zatím jen v závodě v Lukavici, kde sídlí i vedení firmy. V provozu je už výroba sáčků a jeden ze dvou papírenských strojů.

Koncem tohoto týdne se pravděpodobně rozjede i druhý, takže do práce by se mohlo vrátit všech 240 zaměstnanců lukavického závodu. Ostatní jsou doma s šedesáti procenty platu. Firma má téměř sedm set zaměstnanců.

„O obnově výroby v Aloisově zatím jednáme, o výrobě v Jindřichově se rozhodne až po 17. únoru věřitelský výbor,“ uvedl Mojmír Holásek.

Hlavním akcionářem Olšanských papíren je společnost Brugg se sídlem v Šumperku. Ta je v současné době v likvidaci. V jejím vedení figurovali stejní lidé jako ve vedení Olšanských papíren.

Ve funkcích předsedy a místopředsedy představenstva Bruggu působili až do 5. ledna ředitelé papíren Václav Baženov a Pavel Šoch. Dnes je předsedou Antonín Žváček ze Zvole. V řídících a kontrolních funkcích obou společností byl v 90. letech i podnikatel Vratislav Kutal.