Jedná se o soutěž, která ve světě nemá obdoby a určena je posádkám zdravotnických záchranářským aut, dispečerům tísňových linek i medikům.

Všichni musejí plnit úkoly při simulovaných situacích, které věrně kopírují skutečný zásah. Letos se poprvé v historii soutěže zapojili také policisté.

„Celkem je deset stanovišť. Posádka dorazí na místo, musí vyhodnotit situaci, určit diagnózu a zvolit další postup včetně volby zdravotnického zařízení, kam bude pacient přemístěn,“ vysvětlil mluvčí Rallye Rejvíz Jiří Pavlík.

Nehoda v Jeseníku 25.5. Foto: Policie ČR
Audi se vřítilo na chodník, jen těsně minulo maminku s kočárem

Divoký mejdan

V sále se odehrává poněkud divoký mejdan, účastníci jsou opilí, někteří v sobě mají drogy. Pak se ale jednomu člověku udělá špatně a ostatní přivolají záchranku.

Zdravotníci když zjistí, že je situace značně nepřehledná a někteří opilci jsou agresivní, žádají o součinnost policii.

Na místo tak přijíždí takzvaná prvosledová hlídka. Záhy ovšem graduje konflikt mezi dvěma opilými aktéry a jeden z nich vytahuje nůž, který končí v těle jeho soupeře.

To je hrubý popis jednoho ze scénářů, který pro soutěžící týmy pořadatelé připravili. Na postup posádek pak bedlivě dohlížejí poroty, jedna sleduje při zásahu zdravotníky, druhá zase policisty.

„Úkoly jsou rozmanité, často vycházejí ze situací, které se někdy staly, u nás nebo ve světě. Na dalším stanovišti je například hromadná nehoda. Týmy si ale musely poradit i s banálním úrazem dítěte v lanovém centru, což jim ovšem zkomplikoval nečekaný kolaps dalšího člověka,“ nastínil simulované případy Jiří Pavlík.

Role figurantů se zpravidla ujímají kolegové záchranářů, ale také dobrovolníci. Samozřejmě všichni jsou věrohodně namaskovaní. Jejich úkolem je často navíc záchranáře věrohodně „prudit,“ což se ostatně v praxi stává často.

Nehoda ve Vikýřovicích 25.5.
Řidič BMW nedobrzdil, měl v sobě 1,7 promile

Novinka po střelbě na Slovácku

Premiéra policistů na Rallye Rejvíz souvisí s novým fungováním prvosledových hlídek, což jsou dvou nebo tříčlennné týmy. Ke konfliktní situaci se vydávají jako první.

Hlídky začaly fungovat po případu v Uherském Brodě z roku 2015, kdy muž v restauraci zastřelil osm lidí.

"Prvosledové hlídky mají speciální vybavení a v pohotovosti jsou čtyřiadvacet hodin. V současné době jich při policii působí sto sedmdesát,“ uvedla Eva Kropáčová z policejního prezídia. 

Nové sanitky značky Mercedes pro záchranou službu Olomouckého kraje.
Záchranáři mají v Zábřehu místo pro novou základnu