Letos jich zde nazdobí přes šest stovek různých velikostí. Nejmenší svíce jsou vysoké půl metru a váží asi jeden a půl kilogramu. Ty největší měří sto dvacet centimetrů, váží přes osm kilogramů a ženám dají při zdobení docela zabrat.

„Korpusy svící nakupujeme od jedné firmy a pak je zdobíme. Výrobce udává, že každá svíce obsahuje minimálně třicet procent včelího vosku. Z toho jsou vyrobené i probarvené pláty, z nichž se vyřezávají ozdoby a ornamenty," vysvětluje Alena Vitásková, která v chráněné dílně pracuje už třináct let.

Základem při zdobení svíce je kříž, letopočet a písmena alfa a omega symbolizující začátek a konec. „Ozdoby si vyřežeme z probarveného vosku a pak je teplem ruky lepíme na svíce. K dalším oblíbeným přízdobám patří například vinné listy, hrozny, růže nebo strom života," doplňuje Alena Vitásková.

Mezi vyprávěním pracuje na zdobení svíce pro jednu slovenskou farnost. Její paškál ponese ve spirále nápis Vstal som z mrtvych. Aleluja. „Tamní pan farář měl takové speciální přání," dodává Alena Vitásková.

Zákazníci mohou buď sami přijít s představou, jaké zdobení by na paškálu chtěli mít, nebo si mohou vybrat z katalogu případně na e-shopu, který sociální firma Reparto spadající pod Charitu Zábřeh provozuje.

„Letos je hodně zájem o bohatěji zdobené svíce. Vždy ale záleží na tom, jak je která farnost velká, kolik má věřících a jak je na tom finančně," uzavírá Alena Vitásková.

V dubnu ji pak s kolegyněmi čeká zdobení ještě jednoho speciálního paškálu. V Paloníně si už přes deset let objednává obří svíci Armáda České republiky. Má výšku dospělého člověka a váží pětadvacet kilogramů. Spolu s vojáky pak vždy začátkem května zamíří při vojenské pouti do francouzských Lurd.