Po sto jedenácti letech ožila tradice vaření zlatavého moku v Zábřehu. Místní pivovar Welzl přivítal první návštěvníky v půli června. „Myslíme, že město velikosti Zábřehu si svůj minipivovar zasloužilo. Druhý ze spolumajitelů navíc ze Zábřehu pochází," objasnil motivaci k založení zábřežského pivovaru jeho jednatel Miloš Hrabák.

Kromě klasické světlé jedenáctky mohou návštěvníci v bývalé kotelně v místní části Krumpach ochutnat i piva, která „frčí" ve světě: blond ale, anglický stout nebo india pale ale. „Se speciálními pivy jsme šli na tenký led, nicméně ohlasy na ně máme příjemné. Někteří lidé k nám chodí jen na stout nebo na india pale ale," poznamenal Miloš Hrabák.

Prvního června vyprodukoval první várku minipivovar Cestář v Ostružné. Standardně tu vaří jedenáctku a dvanáctku, zkusili už i polotmavou třináctku.

Na rozdíl od většiny podobných podniků nemá Cestář vlastní pivnici. „Když vaříme, je u nás možná exkurze a ochutnávka. Naše pivo mají v penzionu Pod Šerákem v Ostružné, občas jej berou jako specialitu do restaurace Kovárna v Branné," řekla Kateřina Nováková z rodinného minipivovaru Cestář.

Nejoblíbenější nápoj v Česku bude vařit také penzion U Jirsáka ležící na hranici Šumperka a Vikýřovic. Produkci zde chtějí zahájit letos v prosinci, orientovat se hodlají zejména na ležáky.

„Máme malý penzion, wellness a chceme, aby se naše restaurace od ostatních odlišila. V Šumperku navíc žádný minipivovárek není," sdělil majitel penzionu U Jirsáka Ladislav Hampl.

Zatím nejnověji funguje minipivovar v penzionu Brněnka ve Velkých Losinách. Název a logo pivovaru Zlosin odkazuje na místo původu i zdejší čarodějnické procesy.

Na čepu mají v Losinách svrchně kvašený speciál india pale ale, k němuž na konci září přibydou dva ležáky: světlá jedenáctka a polotmavá dvanáctka.

Majitel losinského minipivovaru se konkurence podniků v okolních obcích neobává. „Myslím, že minipivovary mezi sebou nejsou konkurencí. Spíše se chceme navzájem podporovat a spolupracovat. Do budoucna chci vymyslet něco ve stylu pivní stezky," poznamenává Roman Žilka.

V současnosti na Šumpersku a Jesenicku existuje sedm minipivovarů. Kromě tří nových se jedná o zavedené podniky v Jeseníku, Branné, Loučné nad Desnou a Sobotíně.

ROZHOVOR: Se speciály jsme šli na tenký led, ale vyplatilo se, říká jednatel zábřežského minipivovaru


Nový minipivovar Welzl v Zábřehu. Na snímku jeho jednatel Miloš Hrabák.Zdroj: DENÍK/Petr KrňávekZábřeh – Do Zábřehu se po sto jedenácti letech vrátila tradice vaření piva. Zlatavý mok jménem Welzl vzniká v budově bývalé kotelny na sídlišti Krumpach. „Zatím převažuje velká spokojenost. Ohledně kvality piva máme téměř výhradně pozitivní ohlasy, z hlediska výstavu jsme několik týdnů po začátku na maximální kapacitě a už uvažujeme o navýšení," říká jednatel zábřežského minipivovaru Miloš Hrabák.

Jak dlouho trvalo vybudovat v Zábřehu minipivovar?

O tomto záměru jsme poprvé mluvili před třemi, čtyřmi roky. Společnost jsme založili před dvěma a půl lety.

Jaká piva vaříte?

Nejpopulárnějším pivem v regionu je jedenáctka. Naším základním pivem je tedy světlý jedenáctiprocentní ležák, který je mezi našimi hosty nejoblíbenější. S kolegou sládkem jsme se pohybovali po světě, přinášíme i nové styly, svrchně kvašená a další speciální piva. V tanku nám dozrála druhá várka blond alu, máme anglický stout, india pale či pšeničné pivo.

Nacházíme se v bývalé kotelně na periferii města. Proč jste si vybrali právě tento objekt?

Hledali jsme různé možnosti, byli jsme se podívat i do areálu bývalého pivovaru. Na základě kombinace finančních možností a technického zázemí, které bylo k dispozici, nám tento objekt vyšel jako nejlepší. Nachází se mimo centrum, ale jsme tu spokojeni. Krumpach je klidná lokalita, pivovar tu navíc vytváří určité mikroklima.

Název Welzl se pro minipivovar v Zábřehu nabízí, ale přesto: neuvažovali jste o alternativách?

Na začátku jsme měli pro název pivovaru více tipů. Například restaurace se jmenuje Kotelna. Nicméně vaříme za zábřežského sladu, používáme zábřežskou vodu. Eskymo Welzl je nejslavnější zábřežský rodák. Chceme, aby i pivovar byl regionálním se vším všudy, tedy i s názvem.

Pivovar jste otevírali před třemi měsíci. Jak jste zatím s jeho fugováním spokojeni?

Převažuje velká spokojenost. Z hlediska kvality piva máme téměř výhradně pozitivní ohlasy, na pivu nemusíme a nebudeme nic měnit. Trošku jsme se báli, protože v regionu nejsou zvykem speciální piva. Se speciály jsme šli na tenký led, nicméně dnes k nám někteří lidé chodí jen na stout nebo na IPu. Z hlediska výstavu jsme několik týdnů po začátku na maximální kapacitě a už uvažujeme o navýšení. V restauraci stabilizujeme personál, máme rozvojové plány. Do budoucna například uvažujeme o zavedení jednoduché kuchyně.