Nejvyšší pokrývku hlásí Ovčárna, kde leží sto padesát centimetrů sněhu. Nadcházející víkend provozovatelé areálů čekají slušnou návštěvnost, turisté by ale měli být obezřetní a vyhýbat se lavinovým katastrům. Stupeň lavinového nebezpečí již dosáhl na čtyřku.

„Vzhledem k tomu, že začali jezdit lidé na jarní prázdniny, je zde o něco živěji. Přeplněno ale není ani o víkendech, na vleky se čeká maximálně tři minuty. Nyní jsou opravdu skvělé podmínky,“ řekl majitel areálu v Branné Rostislav Procházka.

Kdo chce kromě dobré lyžovačky užít ještě další zábavu, může zamířit do skiareálu Kareš v Koutech nad Desnou. V sobotu se tam totiž koná karneval na lyžích. Maskovaní lyžaři budou jezdit zdarma, ostatní návštěvníci za vleky zaplatí polovinu obvyklé ceny.

„Prezence začíná od devíti hodin, na dopoledne jsou připraveny dětské soutěže a atrakce. Rej masek začne ve 13 hodin, následovat budou atraktivní ukázky lyžařské školy Ski Rann,“ vyjmenoval majitel areálu Tomáš Kareš.

Vyhlášení výsledků, předání cen a tombola je plánována od 14.30 hodin. Program završí od 18 do 21 hodin noční jízdy bludiček a ohnivých mužů. Návštěvníci se mohou pobavit také na večerní disko show na sněhu s ohňostrojem.

„Na občerstvení připravujeme domácí zabijačku a grilované speciality,“ dodal Kareš.

V Jeseníkách byl vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, který již představuje značné nebezpečí uvolnění sněhu. Ještě před týdnem byla v platnosti dvojka.

Lavina se ale minulý týden uvolnila ve Velkém Kotli, kde se i přes varování pohybovala skupinka lyžařů. Pod masou sněhu zůstal osmnáctiletý snowboardista, který svým zraněním při převozu do nemocnice podlehl. Letos se jedná o první tragické úmrtí v Jeseníkách. Více: Snowboardistu smetla lavina, zemřel v sanitce

Horská služba nadále turisty nabádá k opatrnosti. „Nedoporučujeme hřebenové túry a kvůli velkému množství nového sněhu pohyb ve volném terénu, pozor na omrzliny,“ je aktuálně uvedeno a internetových stránkách Horské služby Jeseníky.

Aktuální sněhové podmínky ve všech lyžařských střediscích lze také najít na www.jeseniky.net.

Sněhová pokrývka v Jeseníkách (v cm):

Praděd – Ovčárna: 150, Červenohorské sedlo: 85, Malá Morávka – Karlov: 90, Ramzová: 90, Ostružná: 50, Petříkov: 70, Branná: 55, staroměstsko: 65, Paprsek: 112, Skřítek – Klepáčov: 75

Zdroj: www.jeseniky.net