Čtyři kilometry od uzavřených dolnolipovských lázní se první květnovou sobotu konalo zahájení lázeňské sezony. Nejednalo se o omyl, nýbrž o akci Lázní Horní Lipová. Občanské sdružení s tímto názvem založila v Lipové-lázních trojice místních podnikatelů. Chtějí v obci udržet tradici lázeňství.

„Řada lidí jezdila do Lipové do lázní, ale i na rekreaci. Zrovna teď k nám přijedou lidé, kteří do Lipové jezdili pětadvacet let a neměli se kam vrátit. Využili nabídky a budou pět dnů u nás," řekl majitel penzionu Kovárna Josef Sekula. Jeho penzion je jedním ze zařízení, které hornolipovské lázně sdružují.

Lázně Horní Lipová nejsou klasickým lázeňským zařízením. Pod touto hlavičkou spolupracují dva místní penziony a rehabilitační centrum.

Zájemce o pobyt nejprve projde lékařskou prohlídkou a diagnostikou. Odborník mu určí také dietu nebo pohybové aktivity. Ubytování, stravu či wellness služby zajišťují spolupracující penziony.

Lázně Horní Lipová se zaměřují na léčbu obezity. Tou prosluly i dolnolipovské lázně. Zatímco v Dolní Lipové v dobách rozkvětu počítali pacienty na stovky, do Horní si zatím nacházejí cestu spíše jednotlivci.

„Za tento půlrok jsme měli devět pacientů. Pomalu se to rozbíhá, začíná to vcházet ve známost. Chtěli bychom v tomto oboru začít podnikat," říká Josef Sekula.

Starosta Lipové-lázní Lubomír Žmolík se před časem vyjádřil, že projekt vnímá jako jednu z aktivit, které mají do Horní Lipové nalákat turisty. Z tohoto pohledu iniciativu považuje za prospěšnou.

Osobně mluvil s jednou z pacientek, která hornolipovskými lázněmi prošla. Podle jeho slov byla nadšená.

„Chodila v Horní Lipové po horách, zhubla šest kilo, velmi si psychicky odpočinula. Sama poslala dva své kolegy, aby si jeli do Horní Lipové odpočinout," řekl před časem starosta Žmolík.

Tradice lázeňství v Lipové sahá do roku 1837, kdy rodák ze zdejšího kraje Johann Schroth vyléčil svou první pacientku. Jeho léčba poruch metabolismu a obezity byla po něm nazvána Schrothovou kúrou. Tato metoda lipovské lázně proslavila po celém světě.

Poslední provozovatel dolnolipovských lázní léčebný ústav uzavřel loni na podzim kvůli ekonomickým problémům. Na společnost vlastnící lázně podali její bývalí zaměstnanci návrh na insolvenci. Důvodem byly dlužné mzdy. Soud však návrh odmítl. Navrhovatelé podle něj neprokázali, že je společnost v úpadku.