„Když jsem jako premiér létal z Ostravy do Prahy helikoptérou, přitiskl jsem se k okénku a místo studia úředních lejster jsem hltal magickou krásu jesenické krajiny," ocenil prezident krásu Jeseníků. Šumperskému a jesenickému deníku poskytl na závěr své návštěvy exkluzivní rozhovor.

Při setkáních s veřejností jste v souvislosti s ekonomickým rozvojem Jesenicka zmínil jak roli turistického ruchu, tak úlohu menších a středních firem. Je podle vašeho názoru lepší cestou k pozvednutí regionu rozvoj průmyslu či turismu?
Proč mezi těmito dvěma možnostmi vidět rozdíl? Jako prezident mohu trochu ovlivnit rozvoj turistického ruchu a zejména lázeňství tím, že při všech svých cestách do zahraničí doporučuji, aby lidé jezdili do českých lázní a navštěvovali české hory. Jsem rád, že se v poslední době například zvýšil počet lázeňských pacientů z Izraele. Nedávno jsme jednali s vedoucími představiteli Číny o přílivu tamních turistů, což by rovněž bylo docela zajímavé a přispělo by to k výstavbě nových penzionů a dalších turistických zařízení.

Prezident Miloš ZemanJakou vidíte roli průmyslu na Jesenicku?
Myslím si, že by nebylo dobré, aby se zde vybudovala nějaká obrovská továrna s tisíci zaměstnanci právě proto, že by narušila přirozený krajinný a přírodní ráz. Ale jsem pro využívání přirozeného potenciálu Jesenicka, a to je obrovského množství dřevní hmoty. Pokud to bude těžba a přirozený přírůstek stromů v rovnováze, je hrubá chyba Lesů ČR, že pouze vyvážejí surové dřevo místo toho, aby kombinátní formou spolupracovaly s těmi, kdo chtějí budovat pily. Ty byly na Jesenicku tři a teď tady není ani jedna. A ještě lepší by bylo, kdyby zde vzniklo dřevozpracující zařízení podobné jako je například továrna Ton na ohýbaný nábytek a řada dalších podniků podobného typu.

Řada lidí v návaznosti na nezaměstnanost poukazuje na negativní roli státu, který v minulosti například zrušil vojenskou posádku v Mikulovicích nebo upustil od stavby věznice ve Vidnavě. Měl by stát v regionech postižených velkou nezaměstnaností takováto zařízení cíleně stavět, aby vytvořil nová pracovní místa?
Pokud stát takováto zařízení buduje a má se rozhodnout, kde vzniknou, tak by určitě měla být umístěna v regionech s vysokou nezaměstnaností. Na druhé straně bych považoval jejich samoúčelné budování za vyhazování prostředků. Zejména, když by se měla postavit v situaci, kdy nejsou potřeba, jen proto, aby se snížila nezaměstnanost.

Prezident Miloš Zeman v hanušovickém pivovaruCo by podle vás pomohlo zastavit odliv mladých a vzdělaných lidí ze Šumperska a Jesenicka?
Samozřejmě vytvoření nových pracovních příležitostí. Nezmínil jsem ještě obnovu těžby zlata ve Zlatých Horách. I rozvoj turistického ruchu s sebou přináší nová místa pro majitele penzionů. Také by bylo dobré uvažovat o posílení některých školských zařízení na Jesenicku. Navštívil jsem Střední školu gastronomie a farmářství v Jeseníku. Studenty učí profesím, které jim určitě zajistí pracovní uplatnění. Nevidím důvod, proč by tady nemohla být i pobočka lesnické fakulty. Proč by se právě v kraji, který má tak obrovské zásoby dřeva, nemohli vzdělávat lidé, kteří se pak stanou kvalifikovanými lesníky?

Co byste poradil obyvatelům, kteří se ne vlastní vinou dlouhodobě potýkají s ekonomickými problémy a usilují o důstojný život?
To je velmi obecná otázka. Především bych to oddělil. Při diskuzi s lidmi jsem mnohokrát narazil na to, že existují skupiny takzvaných nepřizpůsobivých občanů, kteří odmítají pracovat i tehdy, když se jim práce nabízí. Pro ty bych skutečně radil omezení sociálních dávek. Nikoliv ale pro ty, kteří hledají, jen pro ty, kteří pracovat odmítají. Pokud jde o ostatní lidi, to, co člověk k životu potřebuje kromě slušné mzdy, je především trvalé, nikoli sezónní pracovní uplatnění. Úkol všech, kteří jsou v politice, je lákat do regionu investory, turisty, pacienty tak, aby lázeňská zařízení měla nejen plně vytíženou kapacitu, ale aby se tak jako například ve Velkých Losinách mohly stavět nové pavilony. A pak řeknu jednu nepopulární věc. Chtěl bych těm, kdo neustále skuhrají, připomenout heslo Tomáše Bati: Neříkej, že to nejde, řekni, že to neumíš.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě HanušovicNavštívil jste Jesenickou nemocnici a seznámil jste se s jejími problémy. Jaké vidíte východisko v situaci, kdy lůžkovou zdravotní péči o čtyřicet tisíc obyvatel okresu Jeseník zajišťuje jediná nemocnice dlouhodobě bojující o přežití?
Vzal jsem na vědomí návrh pana hejtmana, že Olomoucký kraj je ochoten tuto nemocnici převzít, a tím pádem umožnit i přístup veřejných prostředků do jejího financování. Pokládám to za velmi rozumný návrh a s výjimkou požadavku nemocnice na dotace žádnou rozumnou alternativu k tomuto návrhu nevidím.

Během uplynulých dní jste několikrát uvedl, že vybudování tunelu pod Červenohorským sedlem má smysl jen v případě dalšího napojení takto vybudované cesty do Polska. Jaké byste navrhl jiné řešení zlepšení dopravní dostupnosti Jesenicka?
Tento tunel by při dnešních cenách stál minimálně deset miliard korun. Nejde jen o napojení na Polsko, ale také o to, aby se k němu vybudovaly adekvátní přístupové komunikace, což se zatím nestalo. Kdyby se alespoň část z těch peněz věnovala na rozvoj Jesenicka, například na podporu malých a středních podnikatelů v oblasti dřevozpracujícího průmyslu nebo řekněme i výstavbu nových penzionů, bylo by to užitečnější. Věřím, že tunel pod Červenohorským sedlem se nestane další Blankou. I když jsem ochoten věřit, že historie pražského tunelu se nebude na Jesenicku opakovat.

Jak na vás zapůsobila setkání s obyvateli severní části Olomouckého kraje?
Chtěl bych nesmírně poděkovat všem lidem, kteří přišli na náměstí. Rekord v tomto smyslu zaznamenal ve čtvrtek Jeseník, kde bylo dva tisíce lidí. Byli nesmírně přátelští, mávali i podél silnic a na ulicích. Měl jsem z toho radost, protože mě právě taková setkání nabíjejí energií. Kdybych se odřízl od setkávání s lidmi, porušil bych tím důvod, proč jsem přijal svoji kandidaturu. To jest, že konečně došlo k přímé volbě prezidenta všemi občany.

Hodně jsme mluvili o problémech zdejšího regionu. Zeptám se naopak, jaké spatřujete jeho výhody a příležitosti?
Hlavně turistický ruch. Je tady kouzelná krajina. Když jsem byl ještě premiérem, létal jsem z Ostravy do Prahy helikoptérou. Když jsme opustili Ostravsko, přitiskl jsem se k okénku a místo studia úředních lejster jsem hltal magickou krásu jesenické krajiny.