„Napadlo zhruba kolem pěti centimetrů sněhu, srážky ale doprovázel silný nárazový vítr. Jen místy je tak pokrývka nulová, ale většinou zde leží kolem dvaceti až třiceti centimetrů, v nejvyšších polohách až devadesát centimetrů," sdělil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

O víkendu se naplno rozjede například areál na Červenohorském sedle. „V provozu jsou už všechny vleky na severních svazích, sjezdovky na jižní straně sedla připravujeme," řekl Tomáš Klíma z šumperského Ski klubu.

.Výborné podmínky hlásí například Karlov pod Pradědem, kde na sjezdovkách leží více než půl metru technického sněhu, na který v posledních dnech připadlo 15 centimetrů přírodního sněhu. Na pátek připravili provozovatelé lyžařských vleků a lanovek společnou akci pro školáky. Po předložení kopie pololetního vysvědčení získají celodenní skipas zdarma. Akce je určena pro žáky narozené v roce 1999 a mladší.

„Jde o první velkou společnou akci vlekařů v karlovském údolí od doby, kdy jsme se před třemi lety dokázali domluvit na jednotném odbavovacím systému, díky kterému mohou naši návštěvníci volně přejíždět mezi jednotlivými areály s jediným skipasem," uvedl vedoucí Ski areálu Myšák Jaroslav Lukeš.

Na horách je nyní poměrně slušná návštěvnost, v Polsku totiž školákům začaly prázdniny. „Většina lyžařů, kteří jsou zde přes týden, přijeli z Polska," konstatoval ředitel areálu K3Sport Petr Marek.

V Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí. „Platí hlavně v lokalitách Malý a Velký Kotel, jde o návětrné strany, kde se sníh ukládal ve větší míře," upozornil náčelník horské služby Klimeš. Právě tuto lokalitu i přes varování vyhledávají milovníci adrenalinové jízdy ve volném terénu. V minulých letech pod lavinou zemřel snowboardista a skialpinista, další lidé se zranili.