Obchodní centrum Alkron má v pronájmu stejnojmenná firma.

Sousední hotel Slovan pátým rokem provozuje společnost Alteris.

O možnost odkupu se zajímá kvůli dlouhodobé jistotě svého podnikání.

Vlastnictví hotelu by jí rovněž otevřelo možnost do objektu investovat.

„Slovan je výborný hotel, ale potřebuje investice vyšší, než je současný vlastník ochotný akceptovat a financovat,“ konstatoval zástupce firmy Alteris Miloš Lippert.

Jako příklad uvedl rozšíření wellness.

„Odkup komplexu jako celku by skýtal možnost jeho vybudování v nejvyšším patře obchodního centra Alkron,“ sdělil Miloš Lippert. Upozornil však, že klíčová v celé věci bude prodejní cena.

ČTĚTE TAKÉ: Dobrovolnice zachraňuje opuštěné psy od útulku. Hledá jim nové pány

Nájem není nijak velký

Vedení města se jednání o prodeji hotelu a obchodního centra nebrání. Nejprve si však zadá finančně-ekonomickou analýzu současného stavu.

„Je faktem, že město nyní inkasuje nájem, byť není nijak velký. Víme, že budovy jsou staré přes deset let a bude nutné do nich investovat. To vše bude třeba zvažovat,“ řekl starosta Jeseníku Adam Kalous.

Na nájemném z obou objektů nyní město inkasuje devadesát tisíc korun měsíčně.

Klíčovou součástí posudku bude stanovení prodejní ceny. Ocenit celý komplex nebude jednoduché.

„Nevím, že by se v okolí takový typ budovy prodával. Posuzující firma nebo banka bude muset porovnávat podobné prodeje v rámci celé republiky,“ míní starosta Kalous.

Oprava a dostavba přišla na 200 milionů

Na současném místě na jesenickém náměstí fungoval hotel od roku 1868. Po Sametové revoluci několikrát měnil majitele, patnáct let byl uzavřen.

Objekt nakonec jej koupilo město, které jej v roce 2006 zrekonstruovalo.

Oprava včetně dostavby sousedního obchodního centra Alkron přišla na více než 200 milionů korun. 180 milionů pokryla státní a evropská dotace.

V prvních letech po znovuotevření se v hotelu vystřídalo několik nájemců.

Kritici od počátku poukazovali na slabiny hotelu. Problémem je například chybějící wellness, které bývá ve čtyřhvězdičkových zařízeních standardem.

ČTĚTE TAKÉ: Jesenická nemocnice otevřela přestavěnou LDN