„Já jsem o vyhlášení prohibice vůbec nevěděla, na rádiu, které tu mám puštěné, nic nehlásili. Ale majitel mi to přišel říct. Takže jediné, co vám můžu z tvrdého nalít, že vodka Berentzen. Ta má jen sedmnáct procent," řekla před devátou večer servírka z Bikers Baru v Šumperku. Majitel podniku seděl u stolu se skupinkou hostů.

Obchod u pošty Šumperk.„To opatření podle mě nemá význam. Kdybych teoreticky měl, aniž to tuším, v lednici láhev s nebezpečným alkoholem, tak se ta láhev po odvolání prohibice přece znovu dostane do prodeje. To by museli udělat plošné kontroly obsahu všech lahví. V lidech to jen vyvolá paniku, budou mít strach se něčeho napít," řekl majitel Bikers Baru Tomáš Hejl. Opatření odnesou podle něj především živnostníci, majitelé hospod.

„My nevaříme, čili tržby máme jenom na pivu a alkoholu. Prohibice bude znamenat velké ztráty. Neschopnost státu vychytat darebáky teď dopadne na lidi a jejich živobytí," řekl Tomáš Hejl.

Majitel podniku Pod Kaštany, kde je restaurace, pivnice a oddělené salonky na soukromé oslavy, byl o něco smířlivější: „Co můžu dělat? Je to nařízení, musíme ho dodržovat. Dnes tu máme v salonku oslavu narozenin, zítra padesátiny, tak si na těch oslavách budou muset dát lidé víno," řekl v devět večer Milan Macháček a ukázal na lednici za nálevním pultem, kde se vedle nealkolahví bála jediná flaška Berentzenu.

„Zatím si tu vodku nikdo nedal. Lahve jsme z lednice uklidili, aby to hosty nedráždilo. Prohibice je sice takové řešení ode zdi ke zdi, ale chápu, že se stát snaží něco udělat. Hlavně by měli najít zdroj té otravy," řekl Milan Macháček a dodal: „Lidi si z toho dělají legraci, ale ona to vlastně legrace vůbec není. Až by se někomu z jejich okolí něco stalo, tak by je humor přešel."

Hosté byli všude naštvaní

„Já si tu pravidelně dávám tři piva a k tomu jednu hořkou. Tu jsem naštěstí stihl těsně předtím, že přišel zákaz," rozčiloval se pan Ladislav v Bikers Baru. „A co chudery manželky, až budou péct vánoční cukroví bez rumu?" napadlo dalšího. „Tak dlouho to trvat určitě nebude," uklidňoval další host.

Šumperan Filip Šmoldas seděl se sklenicí piva u baru v oblíbeném bowlingu Blue Star. „Po měsíci přijel kamarád z Prahy a vyrazili jsme do hospody. Jindy bych si dal vodku, teď tu sedím u piva. Snažili jsme se obsluhu ukecat, ale byli nezdolatelní. Volal jsem s bráchou z Olomouce i s kamarády z jiných měst a říkali, že všude je to stejné. Zákaz podniky opravdu dodržují," řekl Filip.

U Blue Staru připomínal staré dobré časy jen zapomenutý poutač venku, který lákal na tradiční slevovou páteční akci, tentokrát na dvojitou vodku Amundsen s Redbullem za sedmdesát korun.

Bikers Bar Šumperk.Kolem půlnoci se hodně hostů bowlingu přesouvá na diskotéku – například na Disco1 v Husitské ulici. „Tam teda budou všichni brutálně naštvaní. Nejvíc se tam pije vodka s Redbullem a různé další míchané nápoje a taky rum, protože je levný. Mně ta prohibice nevadí, protože piju pivo, ale to možná na diskotéce v noci brzy dojde, protože na ně všichni přejdou," řekl další z hostů bowlingu Martin Procházka.

Šumperské supermarkety nabízely v sobotu ráno v místech, kde bývaly lahve s tvrdým alkoholem, jen prázdné regály. V Kauflandu toho využili a vytírali je. Těžkou hlavu z prohibice mají ve specializovaném obchůdku s alkoholem a tabákem u šumperské pošty. Zatím prodávají jen pivo, víno a nealko.

„Doufám, že zákaz nebude trvat dlouho, to by pro nás bylo likvidační," řekl prodavač Josef Haramia. „O zákazu jsem slyšel večer v rádiu, tak jsem hned volal majiteli a šli jsme ještě večer regály vyklidit, aby bylo ráno při otevření obchodu všechno v pořádku. Od rána tu byl jen jeden zákazník, který o prohibici nevěděl. Byl překvapený, ale neprotestoval," řekl prodavač.

Policie v Olomouckém kraji dosud žádnou pokutu kvůli zákazu nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent neudělila. Zákaz vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek v podvečer. Hlídky obcházely restaurace, supermarkety i večerky a upozorňovaly, že alkohol musí zmizet. Zákaz byl vydán kvůli vlně otrav metylalkoholem, která si podle oficiálních údajů v ČR vyžádala 19 životů. Desítky lidí jsou v nemocnicích.